Salamul franțuzesc cu nucă sau cel italian cu trufe prind și la noi. Românii devorează lunar cantități uriașe de mezeluri

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că ne plac mezelurile sub toate formele, deși nutriționiștii nu sunt foarte încântați, acest sector cunoaște o expansiune fără precedent.  

Așa se face că, la concurență cu tradiționalul parizer, sunt, mai nou, salamurile crud-uscate, pastrama deshidratată ori cârnații împletiți cu carne. Rețetele pentru aceste specialități sunt în general luate din străinătate.

Un pat din bolovani de sare, temperatură joasă și trei luni de liniște. De atât au nevoie aceste salamuri fine, lungi de un metru, pentru a ajunge la gustul desăvârșit căutat de tot mai mulți clienți. Sarea extrage treptat umiditatea din carnea tocată și lasă în urmă un mezel crud-uscat.

Cristi Sandu, directorul fabricii de produse din carne: ”Aici avem un salam franțuzesc cu nucă. Este făcut cu nuca sorento din Italia. Mai avem un salam de Parma, care este un salam cu trufă și fenicol. Este un gust mediteranean. În momentul în care îl guști poți să te duci cu gândul la mare. Sunt naturale 100%, sunt făcute numai din carne de porc și vită. Tot ce înseamnă condiment, noi le luăm în stare naturală, le deshidratăm. Ne referim la legume”.

Sunt rețete pe care proprietarii unei fabrici din județul Vrancea le-au "împrumutat" de la francezi și italieni. Priviți și această ruladă de pui umplută cu legume deshidratate și tocate mărunt.

Citește și
Mezeluri
Mâncăm mai puțină carne, dar compensăm cu mezeluri care ne pun viața în pericol. Avertismentul nutriționiștilor
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

Toate legumele le luăm în stare naturală, avem un cuptor unde le deshidratăm și apoi le introducem în ruladă”.

Elena Bucă, administratorul fabricii de produse din carne: ”În România vindem, în principal, în băcăniile din București. Dar prin aceste târguri dorim să ne promovăm produsele pentru a le face cunoscute. Cam 80% trimitem la export”.

Un român mănâncă în medie 2,5 kilograme de mezeluri pe lună

Iată și un cârnat împletit cu fâșii subțiri de piept de porc care întoarce multe priviri. Este pregătit într-o carmangerie mică din București, unde se prepară inclusiv cârnați la bardă ori jambon afumat și copt la jar.

Cristina Smadu, proprietara carmangeriei: ”Sunt făcuți manual din umplutură de cârnat, după care se iau fâșii de porc, slăbuțe, drăguțe, se împletesc, după care se coc și se afumă”.

Iar într-o fabrică din Botoșani, în condiții atent monitorizate, prinde gust și bălțata românească. Costă în jur de 100 de lei caserola.

Raluca Tipu, directorul comercial al companiei: ”Inițial am dezvoltat maturarea umedă, care presupune vidarea produselor și păstrarea produselor în anumite condiții de umiditate și temperatură. În ultimul timp, am dezvoltat foarte bine și maturarea uscată care îi dă cărnii un gust și mai intens. Este un frigider special, care are și pereți din sare de Himalaya”.

Sunt doar câteva exemple de specialități intrate pe piață în condițiile în care cererea pentru mezeluri este tot mai mare.

Potrivit INS, un român mănâncă în medie 2 kilograme și jumătate de mezeluri, lunar. Cu jumătate de kilogram mai mult față de acum 4 ani.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a numit Ronald Koeman naționala României, la trei zile după ce Olanda ne-a eliminat de la EURO 2024
Cum a numit Ronald Koeman naționala României, la trei zile după ce Olanda ne-a eliminat de la EURO 2024
Citește și...
Vă plac mezelurile, nu? Iată ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm. Apare un compus toxic la fel ca în fumul de țigară
Vă plac mezelurile, nu? Iată ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm. Apare un compus toxic la fel ca în fumul de țigară

Conservanții din mezeluri nu sunt periculoși prin ei înșiși. Organismul uman îi tranformă în produși înalt toxici. Băuturile energizante au aminoacizi, bucățele din proteine. Organismul uman îi transformă împotriva lui.

Mâncăm mai puțină carne, dar compensăm cu mezeluri care ne pun viața în pericol. Avertismentul nutriționiștilor
Mâncăm mai puțină carne, dar compensăm cu mezeluri care ne pun viața în pericol. Avertismentul nutriționiștilor

Mâncăm tot mai puțină carne dar compensăm cu mezeluri care sunt mai ieftine. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii mănâncă în medie câte două kilograme de salam, parizer, cârnați și alte preparate din carne, pe lună.  

Producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Ce produse trimitem cel mai mult peste graniță
Producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Ce produse trimitem cel mai mult peste graniță

Pentru că au cerere, producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Așa se face că în ultimii ani am trimis în toată lumea brânzeturi, mezeluri, conserve și uleiuri. Sunt mai ieftine și au gust, spun cei din industrie.

Ce cantitate de mezeluri este recomandată de nutriționiști. Nitriții din carnea procesată au și beneficii
Ce cantitate de mezeluri este recomandată de nutriționiști. Nitriții din carnea procesată au și beneficii

Cinci sute de grame de carne roșie pe săptămână. Din aceasta, 150 de grame carne procesată - adică mezeluri. Aceasta e recomandarea nutrițională la nivel mondial.

Ce produse de pe piață au în compoziție o cantitate mare de zahăr și la ce trebuie să fim atenți.
Ce produse de pe piață au în compoziție o cantitate mare de zahăr și la ce trebuie să fim atenți.

Deși ne imaginăm că doar dulciurile conțin zahăr, specialiștii ne recomandă să fim foarte atenți la etichete.

Recomandări
Românii aflați în vacanță la Sinaia, Bușteni și Predeal vor sta în coloană cu tirurile, după ce Valea Oltului se va închide
Românii aflați în vacanță la Sinaia, Bușteni și Predeal vor sta în coloană cu tirurile, după ce Valea Oltului se va închide

Valea Oltului se închide pentru o lună începând cu 8 iulie, pe timp de zi, pe un segment de 8 kilometri.

Ambasadorul Spaniei la București: ”Românii sunt foarte apreciați”. Suntem a doua cea mai mare comunitate străină
Ambasadorul Spaniei la București: ”Românii sunt foarte apreciați”. Suntem a doua cea mai mare comunitate străină

Românii din Spania reprezintă a doua comunitate de străini în această țară. În jur de un milion de conaționali și-au făcut acolo un rost, arată datele oficiale.  

Ungaria a ajuns ”calul troian al Rusiei” în Europa. Întâlnirea lui Viktor Orban cu prietenul Vladimir Putin, ”tulburătoare”
Ungaria a ajuns ”calul troian al Rusiei” în Europa. Întâlnirea lui Viktor Orban cu prietenul Vladimir Putin, ”tulburătoare”

Premierul maghiar Viktor Orban a reușit să-i unească pe aproape toți liderii europeni împotriva lui.