Mâncăm mai puțină carne, dar compensăm cu mezeluri care ne pun viața în pericol. Avertismentul nutriționiștilor
Mâncăm tot mai puțină carne dar compensăm cu mezeluri care sunt mai ieftine. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii mănâncă în medie câte două kilograme de salam, parizer, cârnați și alte preparate din carne, pe lună.
Nutriționiștii spun, totuși, să fim cumpătați, pentru că produsele au multă sare și grăsimi care ne pot face rău pe termen lung.
Tot mai mulți români cedează în fața vitrinelor pline de mezeluri. O doamnă a rămas impresionată după prima degustare.
„Femeie: Foarte bun.
Reporter: Ce gustați?
Femeie: Slănină. E grozavă. Cârnații cud-uscați și jumărelele arată demențial.”
Salamul, parizerul, cârnații și toba fac echipă bună pe orice platou. Și pentru că sunt mai ieftine decât carnea, nu e de mirare că tot mai mulți români le pun în coș.
„Reporter: Cât de des cumpărați mezeluri?
Cumpărător: Cred că de două ori pe săptămână. Trebuie să fie produs natural, trebuie să aibă și carne nu numai zgârciuri și să aibă gustul bun. Mânănc la prânz, uneori la cină.”
Două kilograme și jumătate de mezeluri. Adică ce vedeți tăiat pe un platou. Atât mânăncă un român într-o singură lună. Este de altfel și cea mai mare cantitate din ultimii 5 ani. Față de 2019, acum mâncăm cu jumătate de kilogram mai mult parizer, cârnați sau alte preparate din carne.
Românii cu venituri peste medie, de exemplu, aleg produsele din mangaliță ori pe cele cu un conținut cât mai mare de carne, spun cei din industria alimentară. Însă creșterea se vede la sortimentele mai simple de mezeluri, care sunt și mai ieftine.
Nicoleta Ilasi, productor de mezeluri: „Partea de fierte, produse fierte. Gama de crenvurști, parizer de pui. Chiar sunt pe o creștere foarte mare. ”
Cu o cerere tot mai mare, s-a diversificat foarte mult și oferta. Un producător din Răchiteni - Neamț, și-a folosit ideile.
Eduard Iacob, producător de mezeluri: „Banalul produs românesc, salamul de vară sau salamul rustic, l-am transformat într-un produs mult mai apetisant și mai mare, cu o felie mult mai generoasă. ”
Totuși, nutriționiștii ne spun să fim atenți la ce tipuri de mezeluri cumpărăm și cât de des. Copiii pot fi afectați de sarea și de grăsimile pe care unele mezeluri le conțin în exces.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric: „Cantitatea de sodiu sau de sare determină creșterea tensiunii arteriale. Grăsimile nesaturate care există într-un nivel ridicat în mezeluri au un efect nefavorabil asupra profilului lipidelor la copii. Practic se depun pe vasele de sânge. În timp, acestea vor conduce în primul rând la consecințe cardiovasculare.”
Pe de altă parte, scade consumul de carne proaspătă, atât la pui cât și la porc.
Sivliu Cățean, agricultor: „Oamenii nu mai cumpără carne cu kilogramele și cu suta de grame.”
Carne de vită am ajuns mâncăm în jur de 270 de grame lunar, iar la cea de oaie consumul a coborât până la 39 de grame de persoană într-o lună, aproximativ cât un mic.