Ce produse de pe piață au în compoziție o cantitate mare de zahăr și la ce trebuie să fim atenți.

Ultima actualizare: 13-01-2022 19:52

Deși ne imaginăm că doar dulciurile conțin zahăr, specialiștii ne recomandă să fim foarte atenți la etichete.

Mezelurile, conservele și sosurile pe care le folosim, pentru a da gust mâncării sunt doar câteva dintre produsele care au în compoziție o cantitate mare de zahăr. Combinate cu alte alimente, cantitatea de care corpul nostru are nevoie într-o zi poate fi ușor depășită, spun nutriționiștii.

Deși produsele pe care le cumpărăm conțin zahăr în limitele admise, atunci când le mâncăm împreună putem depăși cantitatea de zahăr pe care ar trebui să o consumăm într-o singură zi. Potrivit nutriționiștilor, la un adult, aceasta nu ar trebui să depășească 25 de grame, ceea ce înseamnă maximum cinci lingurițe.

Dacă dorim să ne facem două sandvișuri și nu alegem produsele potrivite, această cantitate este depășită.

Pâine, brânză topită, bacon sau parizer de pui și ketchup sau maioneză sunt câteva ingrediente pe care le folosim atunci când vrem să facem o gustare. Fiecare ingredient în parte are însă o cantitate mare de zahăr. De exemplu, cele patru felii de pâine care însumează aproape 100 de grame, pot conține, în funcție de firma producătoare, chiar și 7 grame de zahăr, adică o linguriță. La care adăugăm zahărul din celelalte produse.

Mihaela Posea, medic specialist diabet nutriție, boli metabolice: „Dacă acel sandviș îl facem cu produse de tip mezel, chiar dacă este șuncă presată slabă, mușchi file slab, putem să găsim zahăr în compoziția lor și în funcție de fiecare producător mai putem adăuga una-două lingurițe de zahăr. Deci ne-am dus deja la trei patru lingurițe. În conservele de pate, în compoziția lor, pe etichete, o să găsim zahăr. Cel puțin la nivelul țării noastre din câte știu eu depășim de cel puțin trei ori recomandările, la zahăr e posibil să fie chiar și de mai multe ori”.

Recomandarea specialiștilor este să fim atenți de fiecare dată la cantitatea trecută pe etichete.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons: „Ingredintele sunt în ordine descrescătoare. Primul ingredient e în cantitatea cea mai mare, ultimul în cantitatea cea mai mică și dacă vrem să luăm ketchup, dacă primul ingredient nu sunt roșiile, e o problemă. Ca și cum dacă vrem să cumpărăm crenvurști și primul ingredient nu e carnea, e o problemă, la ciocolată dacă primul ingredient nu e cacao, e o problemă”.

Potrivit InfoCons, aproximativ 30% dintre produsele de pe piață au o cantitate mare de zahăr, ori aditivii sunt în limitele de sus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO