Românii se pregătesc de ziua naţională cu tricolor şi ciolan cu fasole
Vineri, România modernă împlineşte 99 de ani. Şi o să fie sărbătorită aşa cum le place românilor: cu ciolan crocant şi fasole aburindă, însoţite de un pahar- sau doua- de vin.
Ajunul zilei naţionale a fost însă dedicat pregătirilor. Unii au cumpărat steaguri ori au asistat la repetiţiile pentru paradă. Cei mai entuziaşti au fost însă românii care au prins un război, aşadar preţuiesc pacea şi libertatea.
5 domni, doar un sfert de veac mai tineri ca Unirea, petrec împreună ajunul zilei naţionale de 60 de ani. “În cinstea tuturor romanilor de pretutindeni. Fiindcă unirea da puterea, nu?”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probabil că nu există o privelişte mai spectaculoasă pentru masa de 1 decembrie, decât ciolanul cu fasole. Dar dacă vreţi să vă preparaţi singuri acest festin ar trebui să vă procuraţi repede materia primă. Rasoalele ţinute în saramură şi uşor afumate, de la picioarele din spate ale porcului, se ţin 4 ore şi jumătate la cuptor, la treapta cea mai joasă. La final, 20 de minute la temperatură ridicată, ca să obţineţi coaja rumenă şi crocantă.
Cât despre fasole... “Trebuie ţinută cel puţin opt ore în apă, Se fierbe o dată, se aruncă apa respectivă, se pune apă caldă se mai da un clocot, se aruncă şi aia”, explica un bucătar. Evident că durează o veşnicie, însă unii au trucurile lor.
Cei mai entuziaşti au simţit nevoia să îşi gătească şi maşinile cu steaguri.
Cei care n-au vrut să le dea bani vânzătorilor aciuaţi la semafor şi-a cumpărat din magazin, cu câţiva lei, eşarfe, brăţări şi bandane.
“Am unul şi mai mare. Mare, din ăla care se pune în stâlp, de un metru şi ceva. Pe ăla îl pun pe terasă şi pe asta la uşă la intrare”, spune un bărbat care a mers să îşi cumpere steag.
Tricolorul a împlinit 183 de ani. A fost adoptat întâi de Tara Românească, după ce domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica i-a cerut sultanului Mahmut al II-lea permisiunea de a-l avea ca drapel de luptă şi pavilion maritim. E drept, atunci albastrul era la mijloc, iar benzile erau orizontale. La scurt timp, culorile au fost aşezate vertical, după modelul francez.
Cu mic cu mare şi sub sute de steaguri se vor reuni romanii şi la Alba Iulia. Militarii au avut făcut astăzi ultimele repetiţii. Evenimentul de mâine a prins şi mediul online. Unii dintre compatrioţi au ataşat pozei lor de profil o "ramă" temporară, cu mesajul: "mândru că sunt roman".
Sursa: Pro TV
Etichete: parada, mancare, steag, drapel, retete, 1 decembrie, ziua nationala, tricolor, saramura,
Dată publicare:
30-11-2017 18:40