Românii se pregătesc de ziua naţională cu tricolor şi ciolan cu fasole

×
Codul embed a fost copiat

Vineri, România modernă împlineşte 99 de ani. Şi o să fie sărbătorită aşa cum le place românilor: cu ciolan crocant şi fasole aburindă, însoţite de un pahar- sau doua- de vin.

Ajunul zilei naţionale a fost însă dedicat pregătirilor. Unii au cumpărat steaguri ori au asistat la repetiţiile pentru paradă. Cei mai entuziaşti au fost însă românii care au prins un război, aşadar preţuiesc pacea şi libertatea.

5 domni, doar un sfert de veac mai tineri ca Unirea, petrec împreună ajunul zilei naţionale de 60 de ani. “În cinstea tuturor romanilor de pretutindeni. Fiindcă unirea da puterea, nu?”

Probabil că nu există o privelişte mai spectaculoasă pentru masa de 1 decembrie, decât ciolanul cu fasole. Dar dacă vreţi să vă preparaţi singuri acest festin ar trebui să vă procuraţi repede materia primă. Rasoalele ţinute în saramură şi uşor afumate, de la picioarele din spate ale porcului, se ţin 4 ore şi jumătate la cuptor, la treapta cea mai joasă. La final, 20 de minute la temperatură ridicată, ca să obţineţi coaja rumenă şi crocantă.

Cât despre fasole... “Trebuie ţinută cel puţin opt ore în apă, Se fierbe o dată, se aruncă apa respectivă, se pune apă caldă se mai da un clocot, se aruncă şi aia”, explica un bucătar. Evident că durează o veşnicie, însă unii au trucurile lor.

Citește și
mancare traditionala
Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cei mai entuziaşti au simţit nevoia să îşi gătească şi maşinile cu steaguri.

Cei care n-au vrut să le dea bani vânzătorilor aciuaţi la semafor şi-a cumpărat din magazin, cu câţiva lei, eşarfe, brăţări şi bandane.

“Am unul şi mai mare. Mare, din ăla care se pune în stâlp, de un metru şi ceva. Pe ăla îl pun pe terasă şi pe asta la uşă la intrare”, spune un bărbat care a mers să îşi cumpere steag.

Tricolorul a împlinit 183 de ani. A fost adoptat întâi de Tara Românească, după ce domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica i-a cerut sultanului Mahmut al II-lea permisiunea de a-l avea ca drapel de luptă şi pavilion maritim. E drept, atunci albastrul era la mijloc, iar benzile erau orizontale. La scurt timp, culorile au fost aşezate vertical, după modelul francez.

Cu mic cu mare şi sub sute de steaguri se vor reuni romanii şi la Alba Iulia. Militarii au avut făcut astăzi ultimele repetiţii. Evenimentul de mâine a prins şi mediul online. Unii dintre compatrioţi au ataşat pozei lor de profil o "ramă" temporară, cu mesajul: "mândru că sunt roman".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
iLikeIT la bucătărie. Frigiderul cu cameră foto și cuptorul care gătește singur
iLikeIT la bucătărie. Frigiderul cu cameră foto și cuptorul care gătește singur

Electrocasnicele trec şi ele în secolul vitezei, cu zeci de senzori şi ... conectate în permanenţă la internet. Frigiderul îţi poate spune, de exemplu, că rămâi fără lapte, iar cuptorul ştie zeci de reţete şi poate găti o pizza în 4 minute, ca mai apoi să

Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant
Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant

De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.

Street Food Festival: calamar pe grătar, rapane și midii pe plită
Street Food Festival: calamar pe grătar, rapane și midii pe plită

Românii vor să fie provocaţi atunci când vine vorba de mâncare. Nu se mai mulţumesc cu pizza, hamburgeri sau hot dog la festivalurile de mâncare stradală.

”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”
”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”

Este vremea dulceţurilor, mai ales că fructele s-au făcut din belşug anul acesta. Cei care nu au timp să stea în bucătărie, le pot cumpără gata făcute.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.