”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”
Este vremea dulceţurilor, mai ales că fructele s-au făcut din belşug anul acesta. Cei care nu au timp să stea în bucătărie, le pot cumpără gata făcute.
Tot mai mulţi români şi-au deschis mici afaceri şi prepară dulceaţă, pe care o vând la târguri şi pe internet.
Au şi sortimente noi, cum ar fi dulceaţă de pere cu ciocolată neagră, de mure cu miere sau de ghimbir.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O tânăra de 38 de ani din Alba Iulia şi-a amenajat în urmă cu câţiva ani, lângă oraş, o grădina de legume şi cultivă acolo mai multe feluri de ardei. Din el face gem şi dulceaţă...pe care o vinde peste tot în ţară.
Marinela Petrașcu, producător de dulcețuri: "Cea mai cerută dulceaţă pe piaţă este gemul de ardei iute, este făcută din jumătate ardei kapia, gogoşari, jumătate ardei iute, zahăr, oţet. Gustul este dulce, picant, acrişor."
Tânăra prepară dulceţurile după o reţeta pe care o ştie de la bunici, iar cine vrea să le guste, plăteşte 12 lei pentru un borcan. Şi, pentru că oamenii sunt tot mai ocupaţi, afacerile cu dulceaţă prosperă peste tot în ţară.
Un domn din Timiş a renunţat în urmă cu câţiva ani la comerţul cu haine, iar acum produce dulceață de trandafiri şi din ghimbir, pe care le vinde la târguri sau pe internet.
Costă între 12 şi 20 de lei borcanul.
Gheorghe Revnic, producător de dulcețuri: "Asta e dulceaţă, gem, de ghimbir. Se foloseşte la orice fel de mâncare, unde se foloseşte mujdei, în combinaţie cu iaurt, lapte bătut. Aciditatea din lactat taie iuţeală."
Potenţialul afacerilor cu gust dulce a fost intuit şi de doi fraţi din Timiş, care vor să îşi deschidă o fabrică unde să producă dulceaţă din pere şi ciocolată neagră.
Nicoleta Bădâi, producător de dulcețuri: "Pere mi-au intrat 20 de kg curăţate, am adăugat un singur kilogram de zahăr brun şi restul ciocolată neagră, care a fost în proporţie de un kilogram jumate. Este minunată pentru copii dimineaţă să o mănânce."
Valentin Bădâi, producător de dulcețuri: "Este o dulceaţă particulară care a stârnit curiozitatea multor persoane. Vrem să producem biologic."
Bani din dulceţuri face şi o femeie din Bihor. Le vinde la târguri, cu preţuri între 10 şi 15 lei. Cele mai apreciate sunt cele din nuci verzi sau fructe de soc.
Minerva Micula, producător de dulcețuri: "Păi aşa am învăţat de la bunica mea, care-i moartă de vreo 30 de ani. Ne făcea ea când eram copii."
Investiţia iniţială într-o afacere cu dulceţuri nu depăşeşte 3.000 euro - spun producătorii - şi poate fi recuperată în primul an.
Pe piaţă, cele mai de căutate sortimente sunt dulceţurile de vişine care se vând cu 15 lei borcanul - dar şi cele de nuci verzi, puţin mai scumpe.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, producatori, afacere, traditional, dulceata,
Dată publicare:
20-08-2017 18:23