Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 19:21
Categorie: Social

De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.

Autoritatea Sanitar Veterinară lucrează la o lege prin care să îi permită fiecărei gospodine să invite la masă turişti. Oamenii îşi vor putea înregistra bucătăriile că puncte de gastronomie locale.

Aflată între Bucegi şi Piatra Craiului, localitatea Fundata - din Braşov atrage în fiecare an mii de turişti - care vor să admire, în linişte, peisajele şi să respire aer curat. În zona nu există însă nici un restaurant - iar când vine ora prânzului, călătorii caută un localnic dispus să le gătească.

Problema s-ar putea rezolva de anul viitor - când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală - un fel de mic restaurant pentru turişti.

Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.

Legea actuală permite doar autorizarea bucătăriilor mari de restaurant sau pensiune care obligatoriu trebuie să aibă utilaje speciale din inox şi reţetare standard.

Bucătăria din gospodării, înscrisă în circuitul turistic, scapă de toate aceste restricţii.

Va fi însă obligatoriu că ingredientele folosite să fie din zona.
În plus, vor avea voie să gătească şi să servească doar membrii familiei care, obligatoriu, vor trece peridic pe la doctor că să îşi facă analizele.

Reporter: "Aţi îndrăzni să bateţi la o poartă şi să mâncaţi în bucătăria unui om?"

Florența Ghezea, turistă: "Bineînţeles! Dacă omul vrea să ne gătească înseamnă că are ceva de arătat, iar noi de experimentat, de gustat."

Gospodării care vor să îşi pună bucătăriile la dispoziţia turiştilor vor depune cererile la direcţiile sanitar veterinare.

Dorin Enache, director DSV Brașov: "Este o procedură simplă, care nu presupune taxe exagerate, ci modice şi presupune o evaluare a specialiştilor noştri la faţa locului, estimez că mai mult de trei zile nu poate să dureze."

Legea care va guverna punctele de gastronomie locală este încă în lucru. Dar, specialiştii ANSVSA promit că va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mana carton
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
studenti profesori
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”