Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant
De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.
Autoritatea Sanitar Veterinară lucrează la o lege prin care să îi permită fiecărei gospodine să invite la masă turişti. Oamenii îşi vor putea înregistra bucătăriile că puncte de gastronomie locale.
Aflată între Bucegi şi Piatra Craiului, localitatea Fundata - din Braşov atrage în fiecare an mii de turişti - care vor să admire, în linişte, peisajele şi să respire aer curat. În zona nu există însă nici un restaurant - iar când vine ora prânzului, călătorii caută un localnic dispus să le gătească.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Problema s-ar putea rezolva de anul viitor - când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală - un fel de mic restaurant pentru turişti.
Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.
Legea actuală permite doar autorizarea bucătăriilor mari de restaurant sau pensiune care obligatoriu trebuie să aibă utilaje speciale din inox şi reţetare standard.
Bucătăria din gospodării, înscrisă în circuitul turistic, scapă de toate aceste restricţii.
Va fi însă obligatoriu că ingredientele folosite să fie din zona.
În plus, vor avea voie să gătească şi să servească doar membrii familiei care, obligatoriu, vor trece peridic pe la doctor că să îşi facă analizele.
Reporter: "Aţi îndrăzni să bateţi la o poartă şi să mâncaţi în bucătăria unui om?"
Florența Ghezea, turistă: "Bineînţeles! Dacă omul vrea să ne gătească înseamnă că are ceva de arătat, iar noi de experimentat, de gustat."
Gospodării care vor să îşi pună bucătăriile la dispoziţia turiştilor vor depune cererile la direcţiile sanitar veterinare.
Dorin Enache, director DSV Brașov: "Este o procedură simplă, care nu presupune taxe exagerate, ci modice şi presupune o evaluare a specialiştilor noştri la faţa locului, estimez că mai mult de trei zile nu poate să dureze."
Legea care va guverna punctele de gastronomie locală este încă în lucru. Dar, specialiştii ANSVSA promit că va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, mancare, gastronomie, sate, gatit, bucatarie,
Dată publicare:
10-09-2017 19:21