Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 19:21
Categorie: Social

De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.

Autoritatea Sanitar Veterinară lucrează la o lege prin care să îi permită fiecărei gospodine să invite la masă turişti. Oamenii îşi vor putea înregistra bucătăriile că puncte de gastronomie locale.

Aflată între Bucegi şi Piatra Craiului, localitatea Fundata - din Braşov atrage în fiecare an mii de turişti - care vor să admire, în linişte, peisajele şi să respire aer curat. În zona nu există însă nici un restaurant - iar când vine ora prânzului, călătorii caută un localnic dispus să le gătească.

Problema s-ar putea rezolva de anul viitor - când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală - un fel de mic restaurant pentru turişti.

Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.

Legea actuală permite doar autorizarea bucătăriilor mari de restaurant sau pensiune care obligatoriu trebuie să aibă utilaje speciale din inox şi reţetare standard.

Bucătăria din gospodării, înscrisă în circuitul turistic, scapă de toate aceste restricţii.

Va fi însă obligatoriu că ingredientele folosite să fie din zona.
În plus, vor avea voie să gătească şi să servească doar membrii familiei care, obligatoriu, vor trece peridic pe la doctor că să îşi facă analizele.

Reporter: "Aţi îndrăzni să bateţi la o poartă şi să mâncaţi în bucătăria unui om?"

Florența Ghezea, turistă: "Bineînţeles! Dacă omul vrea să ne gătească înseamnă că are ceva de arătat, iar noi de experimentat, de gustat."

Gospodării care vor să îşi pună bucătăriile la dispoziţia turiştilor vor depune cererile la direcţiile sanitar veterinare.

Dorin Enache, director DSV Brașov: "Este o procedură simplă, care nu presupune taxe exagerate, ci modice şi presupune o evaluare a specialiştilor noştri la faţa locului, estimez că mai mult de trei zile nu poate să dureze."

Legea care va guverna punctele de gastronomie locală este încă în lucru. Dar, specialiştii ANSVSA promit că va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%