Românii încep să aprecieze din ce în ce mai mult fructele de mare. Cât costă și care e sortimentul preferat
Piața de fructe de mare din România crește de la an la an cu 10-15 procente, arată ultimele date furnizate de importatori. Creveții reprezintă peste 50 % din vânzări.
Calamarul, caracatița și stridiile sunt alte delicatese pe care românii le pun pe farfurii.
În timp ce majoritatea peștilor s-au scumpit, la fructele de mare prețul de achiziție scade treptat, susțin importatorii. Iar clienții preferă să le cumpere, de cele mai multe ori, proaspete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Aici avem o supă de fructe de mare, creveți, calamari, midii, roșii, măsline, busuioc, o stingem cu vin, suc de roșii”.
Pentru că mulți români sunt dispuși să încerce lucruri noi ori le este dor de vacanțele petrecute în străinătate, restaurantele au în meniu și preparate pe bază de fructe de mare. Clienții le preferă în detrimentul peștelui. Doar dintr-un singur local pleacă zilnic peste 100 de comenzi.
”Aici o să pregătim niște creveți jumbo, ei așa arată, undeva la 10 minute maxim îi lăsăm, ei vin foarte groși, dacă i-aș lăsa așa ar dura foarte mult și atunci îi tai în două. Sos de vin, roșii, busuioc, un pic de usturoi”.
Pentru că există cerere, și comercianții confirmă că aduc fructe de mare cam de două-trei ori pe săptămână din Grecia și Franța.
Cătălin, chef: ”În ultima perioadă avem foarte mari cerințe, tot ce înseamnă partea de langustine, creveți, caracatiță, soteul de midii care se vinde foarte bine și e foarte fresh acum pe timp de vară, la 40 grade afară și ușor de gătit, și vongole, pentru o pastă, un sote, un pic de usturoi, un pic de picant. Din Franța aducem stridiile, avem ca și sortimente Gillardeau și Josephine”.
Fructele de mare s-au ieftinit în ultimul an
Un distribuitor a rulat peste 600 de tone de fructe de mare doar în 2022. A putut să facă asta pentru că a dat mai puțin ca în alți ani pentru creveți, calamar și midii.
Importator: ”Surprinzător, anul acesta am văzut o stabilizare și chiar o descreștere a prețurilor la origine, în timp ce anumiți pești au continuat în a crește. Simțim că în ultimii 5 ani există un interes crescut în zona fructelor de mare, creveții sunt de departe cele mai căutate produse din această categorie, fac undeva 50 % din volumul fructelor de mare”.
Un kg de creveți congelați pornește de la 70 de lei. Dacă vreți proaspeți, o să dați peste 100 de lei pe kg. Midiile proaspete sunt sub 50 de lei, calamarii cu 10 lei mai scumpi, iar scoicile 30 - 40 de lei.
Magazin online: ”Noi avem astfel de produse și în varianta proaspătă și congelată. În ultima perioadă, clienții s-au orientat către varianta proaspătă”.
Potrivit comercianților, creveții sunt cei mai ceruți la restaurante de către români, urmați de scoici, calamar și caracatiță.