Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect
Peştele şi fructele de mare se regăsesc tot mai mult pe mesele noastre.
În ultima perioadă, consumul aproape că s-a dublat. Dacă în urmă cu 9 ani mâncam, în medie, 3 kilograme şi jumătate anual, acum am ajuns la 6,3 kilograme. Tendinţa este bună, dar mai avem de recuperat până să-i ajungem pe spanioli, care mănâncă de trei ori mai mult peşte.
Fructele de mare sunt tot mai comandate în restaurantele de la noi. Se cauta calamarul, caracatiţă şi, mai ales, creveţii. Când vine vorba de pregătirea creveţilor, trebuie să fim atenţi la timpul de gătire, care este foarte scurt.
Undeva la 3 minute ar dura creveţii şi ar trebui să arate ca litera C. Dacă este prea întins, înseamnă că nu e bine făcut, dacă este prea încovoiat, este foarte foarte bine făcut.
Ne aflăm abia în luna februarie, iar retailerii se lauda deja cu o creştere a vânzărilor de zece la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cererea e tot mai mare, aşa că unele lanţuri de magazine au planuri să îşi amplaseze mai multe vitrine cu pește şi fructe de mare.
Retailer: ”Vrem să ajungem la un număr cât mai mare de vitrine cu pește. Există o cerere foarte mare pentru o varietate mare de peşte. În topul vânzărilor noastre se afla păstrăv, urmat se somon, file, rondele.”
Dacă în 2005 importam pește şi fructe de mare în valoare de 57 de milioane de euro, în 2010, valoarea a crescut la 139 de milioane de euro. Iar în 2016 importul s-a triplat, faţă de acum 13 ani. Am ajuns să cumpărarăm pește şi fructe de mare în valoare de 174 de milioane de euro.
Asta arată că a crescut consumul, deşi România produce foarte puţin pește.
Cătășin Platon, președinte asociația Națională Romfish: "Producţia românească de peşte în piscicultură contribuie foarte puţin, cu circa 12.000 de tone, la consumul naţional. Importurile sunt peste 100.000 de tone de peşte. Nu putem atinge nici măcar capacitatea proiectată de circa 40 - 50 de mii de tone."
Patronatele cred că în următorii 3 ani consumul de peşte ar putea ajunge la 9 kilograme pe cap de locuitor.