Pescarii români au obținut acordul pentru a crește în sistem de acva-cultură fructe de mare
Zece ani au așteptat pescarii români ca să obțină acordul pentru a crește în sistem de acva-cultură fructe de mare.
Primele recolte ar trebui obținute în 2023 și poate așa nu vom mai importa zeci de tone de la vecinii bulgari sau din Grecia, Italia și Spania. În prezent, doar jumătate din midiile pregătite în cherhanale provin de la noi. Alături de ele ar putea apărea și stridii sau vongole, micile scoici în formă de inimă, delicioase mai ales preparate cu paste.
Imaginile ar trebui să devină o obișnuință pe litoralul românesc, odată ce guvernul a aprobat, după zece ani de tergiversări, o hotărâre care permite înființarea de ferme piscicole în Marea Neagră.
Alegeri 2024
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
20:34
FRF, mesaj pentru români înainte de alegerile parlamentare: "Avem șansa să inspirăm din nou Europa!" | VIDEO
20:12
PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2 dacă Ciolacu o va depăși pe Lasconi la renumărare. Negrescu: „A spus foarte clar”
Cererea de fructe de mare autohtone pe litoralul nostru este în creștere.
Bogdan Bola, deputat: „Prin adoptarea HG 183/2020, operatorii economici vor putea să închirieze suprafețe din marea teritorială începând cu acest an. Astfel Ministerul Mediului va scoate, prin Apele Române, peste 2,2 milioane metri pătrați în județul Constanța și peste 1,6 metri pătrați în județul Tulcea.”
Asta înseamnă că după apariția normelor de aplicare, pescarii români pot crește midii, stridii, dar și vongole, scoicile mici care fac deliciul bucătăriei italiene, și care se găsesc din belșug la noi.
Cercetătorii de la Institutul „Grigore Antipa” din Constanța spun că stridiile se recoltau cel mai mult în perioada interbelică.
Însă rapanele, o specie invazivă, venită pe chila vaselor comerciale, în anii '60 au provocat extincția aproape totală a delicioaselor fructe de mare, în mediul lor natural, pe aproape tot litoralul Mării Negre. Acum, însă, cultura stridiilor de Marea Neagră se poate revigora, alături de midii, în crescătorii.
Cu o investiție de cel puțin 10 mii de euro, pescarii pot obține o tonă de fructe de mare pe un hectar. Prima recoltă este obținută după cel puțin un an.
Victor Niță, cercetător Institutul de Cercetări Marine „Grigore Antipa” Constanța: „Pentru o fermă de mici dimensiuni, câteva hectare ar fi suficiente, există o taxă care se achită la Apele Române. Este vorba de o ambarcațiune cu care să deservești acea instalație, corpuri de ancoraj, sfori, flotori. Există multiple forme de accesare de fonduri europene care susțîn dezvoltarea acvaculturii.”
Anul trecut, pe litoralul românesc s-au extras 120 de tone de midii. Am importat încă 300 de tone, 50 de la vecinii bulgari, care stau mult mai bine decât noi la acest capitol.
Sorin Mănăilă, președintele Federației RomFish: „Midiile din România nu sunt crescute în acvacultură, sunt midii sălbatice, extrase de scafandri/de pe zonele stâncoase, cu stabilopozi. La un moment dat, resursa asta din mediul natural va dispărea și atunci e necesar să facem acvacultură marină."
Din aprilie până în iulie în restaurantele de pe litoral mâncăm midii românesti extrase din Marea Neagră, însă din iulie, când crește cererea și numărul turiștilor, mâncăm și scoici din import, din țări precum Bulgaria, Grecia sau Spania.
Autoritățile au decis că prețul pentru închirierea unei suprafețe de 10.000 metri pătrați din marea teritorială, pentru o fermă de scoici, să pornească de la aproape 4000 de euro, pentru o perioadă de 4 ani. Deja, la Apele Române, sunt zeci de solicitări pentru acordarea autorizațiilor de exploatare.