Românii explică de ce pleacă din țară. Până în 2060, am mai putea rămâne doar 12 milioane

Ultima actualizare: 15-06-2019 20:02

Comisia Europeană are vești îngrijorătoare pentru țara noastră. România ar putea pierde o treime din populație până în 2060, dacă migrația continuă cu aceeași viteză.

Sau chiar mai rău: între granițe, ar putea rămâne doar 12 milioane de oameni, dacă ritmul plecărilor se dublează. Problema este cu atât mai serioasă cu cât ne confruntăm deja cu o criză de forță de muncă, iar sistemul de pensii este tot mai greu de susținut.

Soţii Pătrașcu se află în România doar în vacanţă. Au luat decizia de a pleca după un şir lung de dezamăgiri. Cea care a umplut paharul a fost experienţa unui concurs de ocupare a unui post de funcţionar public.

Carmen Pătrașcu: "Am stat patru ore într-o căldură şi într-o nebunie, timp în care nu ne-a băgat nimeni în seamă pe holurile alea, ca să constatăm că totul era aranjat de fapt şi ne-am dus degeaba."

Șerban Pătrașcu: ”Avem trei copii. Doi deja intrau în sistemul ăsta şi am zis 'ce facem cu ei?' Şi atunci am zis că trebuie să schimbăm ceva, trebuie să le acordăm o şansă."

De doi ani, România nu mai este acasă nici pentru Atila.

Atila Vas: ”Am reuşit să-mi pun şi dinţii, că nu aveam nici dinţi în gură. Am reuşit să îmi strâng bani. Ar trebui să se schimbe foarte mult România ca să mă întorc."

Anual, aproximativ 200.000 de români se stabilesc definitiv în alte ţări. Sunt cifrele oficiale, căci în realitate pleacă mai mulţi, dar nu declară. În acest ritm, în 2060 vom mai fi aici doar 13,8 milioane de oameni. Iar consecinţele sunt dramatice. În multe localităţi, cum este şi comuna Schela din Gorj, bătrânii nu mai au niciun ajutor.

Primar Schela: "Din 2000 când am venit eu la primărie, eram 3200 de locatari, iar acum suntem 1704, la jumătate."

În ţară, rămâne o populaţie îmbătrânită, greu de susţinut, cu un sistem de pensii pe care puţini îl alimentează.

Sociolog: ”Deja înregistrăm dificultăţi majore pe piaţa muncii. Nu există un orizont de speranţă că în termen de 10, 15, 20 de ani lucrurile se vor schimba radical."

Cei mai mulţi dintre cei care pleacă din ţară sunt tineri bine instruiţi, spun specialiştii.

Economist: ”În ultimii ani nu mai vizează doar anumite joburi mai prost plătite, mai reduse ca şi pregătire."

Un sondaj sociologic arată că 47% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani ar vrea să plece din ţară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO