România, pe ultimul loc în UE la locuinţele cu toaleta în interior. Un sfert dintre români au WC-ul în curte

Ultima actualizare: 19-11-2020 13:17

România este din nou rușinea Europei, cu un sfert dintre locuințe fără toaletă în interior.

Practic, în una din patru case oamenii merg de nevoie în fundul curții, în anul în care autoritățile vorbesc despre măsuri de igienă pentru combaterea pandemiei.

Suntem, astfel, pe ultimul loc din Europa când vine vorba despre condiții minime de igienă. Ponderea locuințelor din România care nu au o toaletă în interior este de zece ori mai mare decât media Uniunii Europene.

România este din nou la coada Europei la capitolul civilizație. De Ziua Internațională a Toaletei, un sfert dintre romani ies în curte ca să sărbătorească momentul - e o glumă, amară din păcate.

În anul 2019 Eurostat arată că 24,2% din cele peste 8 milioane de locuințe nu aveau o baie cu WC în casă.

E drept, încă mai au probleme și vecinii bulgari, dar la mare distanță de noi. Media Uniunii Europene la acest capitol este de 2%, iar Suedia a eradicat de 30 de ani toaleta din curte.

Trebuie să vedem totuși și această diferență. Am intrat în Uniunea Europeană cu peste 40% dintre locuințe cu toaleta în curte.

În 2008-2009 nu existau canalizări în sate, dar pe măsură ce fondurile europene au început să fie accesate, procentul acesta s-a tot redus. Am ajuns la 24 %, cum spuneam.

În ultimii 10 ani am avut o scădere de 16 puncte procentuale. Dacă o ținem în acest ritm toate locuințele vor avea toaletă civilizată, în casă, peste 15 ani.

 

”Îmi pun bățul aici, intru în WC”

 

Haideți să vedem care sunt problemele cu care încă se confruntă oamenii de la sate în anul 2020.

Emilia Arcip: „Uite, pun bățul aici, intru în WC, îmi fac nevoile și gata. Ăsta e WC-ul, suntem bătrâni, cine să ne facă WC-ul?”.

În satul Poiana lui Alexii, județul Vaslui, am întâlnit-o pe Emilia. A rămas singură, după ce copiii s-au risipit prin lume.

S-a obișnuit cu toaleta în curte și nu crede că situația se va schimb pentru ea sau bătrânii din sat.

Emilia Arcip: "Nu am posibilitate, în casă e greu de făcut WC. Trebuie multe: apă, WC, multe. Baie?! Baie la lighean".

Și tanti Verginia ne spune că se numără printre cei mulți care nu își permit o baie în casă.

Verginia Alexandru: Vara e bine, iarna și când plouă e mai greu. Dar mergem de acum pe drumul ăsta, nu avem ce face.
Reporter: V-ați dori o toaletă în casă?
Verginia Alexandru: Nu am cu ce".

Iar această bătrână din orașul Răcari, Dâmbovița, este în aceeași situație.

Bătrână: "Mai greu, trebuie să mă îmbrac, să mă încalț, parcă mă duc la munte! L-am mai cârpit, acum să îi mai pun niște izolații".

În Răcari există în acest moment aproximativ 2.500 de gospodarii, însă doar 88 dintre acestea beneficiază de rețeaua de canalizare.

Planurile administrației locale sunt ca în maximum 3 ani de acum înainte, toate gospodăriile să fie racordate la canalizare.

Marius Caravețeanu, primarul orașului Răcari: "Încă mai avem toalete în fundul curții și la această dată, dar din ce în ce mai puține”.

Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 19 noiembrie ca Ziua Mondială a Toaletei.

 

De 10 ori mai multe decât media europeană

 

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, România fiind de altfel singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior.

În 2019, aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene trăia în locuinţe care nu aveau o toaletă în interior, în scădere cu 1,7 puncte procentuale comparativ cu 3,7% în anul 2010, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Statele membre care stau cel mai prost la acest capitol sunt: România, unde 24,2% din locuitori nu aveau o toaletă în interiorul locuinţei, Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) şi Ungaria (3,1%).

 

În 2010, aproape 41% dintre români aveau WC în curte

 

România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

În contrast, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior este mai mică de 1% în 19 state membre UE, în frunte cu Suedia (unde este aproape de 0%), urmată de Luxemburg, Malta, Olanda şi Slovenia (toate cu 0,1%) şi Germania (0,2%).

Ziua de 19 noiembrie a fost declarată de ONU Ziua mondială a toaletei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO