Romania a avut 12 ani interdictie de a exporta carne de porc in Elvetia din cauza unei confuzii. Explicatia autoritatilor
Carnea de porc romaneasca poate fi mancata fara grija atat in tara, cat si in strainatate. Mesajele linistitoare vin dinspre autoritati, dupa ce Romania a fost atrasa in mod gresit intr-o noua alerta sanitar veterinara.
Elvetienii au anuntat ca interzic importul din tarile in care a fost semnalata pesta porcina africana. Desi noi nu am avut niciodata un astfel de caz, am fost mentionati pe lista.
Principala agentie de presa elvetiana a confundat pesta porcina africana cu pesta porcina clasica si a anuntat ca Elvetia interzice importul de animale vii si de carne de porc din Romania, Bulgaria, Letonia si Croatia.
Autoritatile din Romania au sarit imediat in conditiile in care in tara noastra nu a existat niciodata pesta porcina africana:
"Eroarea s-a produs in contextul in care Elvetia a adoptat recent un act legislativ care stabileste conditiile in care statele membre ale UE, care nu sunt considerate inca libere de pesta porcina clasica (inclusiv Romania), pot exporta in Elvetia."
Pesta procina africana este o boala transmisa de un virus, care are cam aceleasi simptome pe care le are si pesta porcina clasica, dar pentru care nu s-a gasit pana in acest moment un tratament duce la moartea animnalelor. Niciuna dintre cele doua afectiuni nu se transmite la om.
Romania a avut interdictie de a exporta carne de porc din cauza pestei porcine clasice timp de 12 ani. Din 2013 insa, producatorii nostri au primit dreptul de a vinde pe piata europeana, insa doar produse din carne de porc, nu si animale vii. Altfel nu avem nicio restrictie: putem manca linistiti carne de porc daca e obtinuta din locuri autorizate.
Eroarea e cu atat mai nedreapta cu cat Romania nu a exportat nici in 2013 si nici anul acesta carne de porc in Elvetia. Pe de alta parte, tara noastra vinde carne de porc si produse din carne de porc in toate tarile din Uniunea Europeana.