Proiect din fonduri europene pentru ca localnicii din Sibiu să nu-și piardă tradițiile. ”Este un moment foarte autentic”
Un nou proiect dezvoltat în județul Sibiu aduce în atenție atmosfera idilică și obiceiurile din satele înșirate la poalele munților Cindrel.
Prin ateliere programate în următoarea perioadă, localnicii vor învăța să pună în valoare atât meșteșugurile transmise din generație în generație, cât și arhitectura și gastronomia zonei. Iar turiștii care le vor călca pragul se vor putea bucura de o experiență demnă de povestit.
Proiectul finanțat prin PNRR își propune să dezvolte turismul sustenabil și economia locală, pentru ca sătenii, mai ales cei tineri, să rămână acasă și să păstreze frumusețea acestor locuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Râu Sadului este un sat liniștit, aflat la granița dintre munții Cindrel și munții Lotrului. Așezarea de poveste, care șerpuiește de-a lungul a 7 kilometri, se vede de la înălțime. Printre nori sunt locurile unde ciobanii își duc mioarele la păscut.
”Când facem câte o boacănă pe acasă, aici fugeam, era refugiu. Eram copiii la 7-8 ani de zile și ne întâlneam cu vacile pe vale”.
Turiștii care ajung aici sunt așezați la masă, apoi îi pot da baciului o mână de ajutor la stână. Cine e obosit se retrage însă la odihnă, în podul colibei, unde miroase a fân uscat și a flori de munte.
”Să vă arăt ceva: e fân aici, înăuntru. Ăsta e fân. Am făcut un cearșaf special. Chiar miroase a fân!”.
"Te bucuri de peisajul natural, dar și de cel cultural, ai ocazia să testezi mâncărurile. Și este un moment așa, foarte autentic”.
În cadrul proiectului, localnicii pot învăța cum să salveze cele 70 colibe vechi din zonă și să le dea o nouă viață. Mai bine de 30 dintre ele sunt încă folosite de ciobani.
Gheorghe Stancu, cioban: ”Vin turiști străini de prin toată lumea asta. Le facem cocoloși, le tăiem un miel, le facem tocană în ceaun”.
Bucatele din zonă au un gust aparte, care nu trebuie pierdut. Așa că un chef italian le arată gospodinelor cum să pună în valoare preparatele.
Manuel Betto Pecori, chef: ”Carne, sare, piper și câteva arome: scorțișoară, cuișoare. Se simte că nu sunt animale stresate și carnea e mult mai fragedă".
Proiectul își propune să convingă tinerii să rămână la sat
Iar arhitectura șurilor a devenit model pentru o căsuță care poate găzdui 4 persoane. E construită din materiale locale, de la scânduri până la lâna folosită la izolația pereților.
Andra Simuț, inginer constructor: ”Avem o bucătărioară perfect funcțională, echipată, mobilată altfel, așa specific locului. Asta e scândură de aici din sat și ăsta e panoul folosit de noi".
”Avem acest rafort deosebit pe care l-am identificat din fotografiile unei case aproape cazute din pacate din sat”.
Nici bâtele ciobanilor nu sunt trecute cu vederea. Sunt transformate în bețe de drumeție, ce pot fi folosite de turiști.
Gyury Sas, meșteșugar: ”Ciobanii ce urcau și stăteau multe zile și luni sus și de plictiseală mai făcea câte ceva, lua brișca și cioplea”.
Proiectul își propune și să convingă tinerii să rămână în sat.
Cristian Cismaru, coordonator proiect: ”Cei din sat să se bucure de ceea ce au, de resursele lor și să le aducă în contemporan, în moduri de valorificare mult mai benefice pentru ei” .
Daniel Minea, primarul comunei Râu Sadului: ”Totul pleacă de la partea de oierit, că asta o avem noi la bază și ne ducem ușor spre partea de gastronomie”.
Programul va continua cu o serie de ateliere unde cei din sat vor învăța să folosească mai bine ceea ce au la îndemână în gospodăriile lor, pentru o sursă de venit.