Paștele Blajinilor, tradiții și obiceiuri. Ce semnificație are această zi
A fost agitație, luni, în cimitirele ortodoxe din România, unde oamenii și-au pomenit morții, în cea de-a doua zi a Paștelui Blajinilor.
În această zi, se crede că spiritele celor plecați dintre noi vin să ne viziteze şi să ne aducă noroc şi binecuvântare.
Gospodinele au făcut cozonaci, au vopsit ouă și au dat bucatele de pomană, pentru sufletul celor plecați la cele veșnice.
În multe zone ale ţării, se obişnuieşte ca oamenii să aducă la cimitir flori, lumânări şi alte daruri pentru blajini. De asemenea, se pregătesc mese speciale cu bucate tradiţionale şi se aprind focuri în curte sau pe lângă case, pentru a alunga spiritele rele.
Femeie: „Cu gânduri bune la toți ai noștri care nu mai sunt și să le dăm ceva de pomană, să-i pomenim și să ne descărcăm și sufletul care este prins de dureri.”
Reporter: Ce dați de pomană în general?
Femeie: „Și cozonac și sărmăluțe și, nu știu, de toate, o bericică, un vinuleț, ce îi plăcea și răposatului. Și la nora mea, care a murit devreme, la 40 de ani, i-am dat așa cum cerea ea și cum îi plăcea să fie acolo.”
Femeie: „Am pomenit toți morții că am un fiu care acum 8 ani a murit și toți ceilalți. Mama a avut 4 frați preoți și face mare sărbătoare Paștele Blajinilor. Sigur, n-am putut să merg la mormintele tuturor că sunt alte. Am pomenit pe toți aici, da, mi-am adus aminte de clipele frumoase. Acum sunt sus.”
Reporter: Cu ce gânduri veniți doamnă?
Femeie: „Cu gânduri triste, că noi mai avem printre noi și trebuie să ne aducem aminte…”
Reporter: Avem părinți, avem frați, surori, ce avem…? Vă simțiți mai bine atunci?
Femeie: „Mai ușurată, mult mai ușurată și mulțumită.”
Tradițional, Paștele Blajinilor este sărbătorit în ziua de luni care urmează Duminica Tomii, la o săptămână după Paștele propriu-zis, adică Învierea Domnului. În zonele rurale mai mari sau în orașele cu mai multe cimitire, sărbătoarea poate dura mai multe zile, începând chiar de sâmbătă.
Reporter: Neapărat slujba se face la cimitir?
Preot: „În special, că și așa sunt mulți credincioși care nu vin tot anul, dar acum încearcă să fie prezenți. Să facă o etenie... Fiecare dintre noi suntem trecători mai devreme sau mai târziu ajunge fiecare aici.”
Paștele Blajinilor este o sărbătoare cu semnificație religioasă, care este privită de unii ca având origini creștine, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu origini păgâne, dar cu influențe creștine semnificative.