Tânjaua Hotenarilor, obiceiul din Maramureș care atrage turiști din toată lumea. ”După 5 pahare, ziua a trecut foarte repede”
A fost mare sărbătoare într-o localitate din Maramureș, unde sătenii - gătiți în straie populare - l-au cinstit pe cel mai harnic gospodar.
Cetele de flăcăi au pornit pe ulițe, cu mare zarvă, până la râu, unde l-au botezat pe cel mai muncitor dintre ei. Obiceiul, păstrat cu sfințenie, atrage în zonă numeroși turiști, inclusiv străini.
Toată suflarea satului Hoteni a ajuns încă de dimineață acasă la cel mai harnic gospodar - cel care a ieșit primul pe câmp, la arat, anul acesta. Potrivit tradiției, localnicii fost așteptați cu gogoși, prăjituri și cozonac, dar și cu palincă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
”Sunt foarte bune, vă multumesc".
Viorel Marinca, cel mai harnic gospodar: ”Bătrânii satului aleg cine iese primul la arat. O să dau de băut la feciori, la cei ce duc tanjelele și jugurile".
Și turiștii au fost prinși în jocul sătenilor.
Tânjaua Hotenarilor a ajuns la a 53-a ediție
"Am mâncat gogoși și vreau să încerc sarmale, pentru că am auzit că sunt foarte bune. Am fost și la pălincie și, după 5 pahare, ziua a trecut foarte repede”.
Acest tânăr nu ratează niciun eveniment din satele tradiționale din România.
"În Japonia fac și promovarea culturii românești, e foarte frumos și nu se găsește așa ceva în alte părți".
"Călătoresc cu familia în satele din România... sunt amintiri frumoase, ne conectăm cu natura".
După ospăț, alaiul a plecat spre râu.
”Mâneci largi oi sufleca și cu apă te-oi spăla, să rodească țarina, ca să avem roade bogate și la noi și în alte sate”.
Evenimentul tradițional, cunoscut ca Tânjaua Hotenarilor, a ajuns anul acesta la a 53-a ediție.