Românii stabiliți în străinătate petrec sărbătorile cu tradiții românești. Ce bucate nu lipsesc de pe masa de Crăciun
Bucuria magică a Crăciunului se împarte cu oamenii care sunt bineveniți în viața și în inima noastră.
Această frumoasă sărbătoare adună familia la masă, lângă brad, în timp ce copiii sunt fericiți că moș Crăciun le-a adus tuturor ce și-au dorit: lor jucării, iar părinților și bunicilor fericirea neprețuită de a fi împreună în această zi sfântă.
Familia Besoiu din Daia Română, județul Alba, locuiește de 20 de ani în Londra. De sărbători, oamenii vin mereu acasă, unde tradițiile se păstrează. După ce au fost la colindat, s-au adunat în jurul mesei.
Nicolae Besoiu, român stabilit în Londra: „Ziua de Crăciun o petrecem în familie, cu frații, cu verii, cu nepoții, cu nănașii. E ziua în care părinții ne strigau și lăsam totul în orice colț al lumii eram, lăsăm totul și veneam acasă și petreceam împreună.”
Silvia Besoiu, româncă stabilită în Londra: „Spiritul Crăciunului ne aduce acasă oriunde am fi în lume, noi trebuie să fim acasă, Crăciun înseamnă acasă.”
De pe masă nu lipsesc preparatele tradiționale din porc, vinul si sarmalele fierte în oală de lut.
Voichița Besoiu, rudă: „Pâinea o facem noi, vinul îl dă cumnatul și dulciurile cumnata cealaltă.”
Sunt însă și romani stabiliți în străinătate care nu s-au întors acasă de sărbători. Este și cazul familiei Pîrjolea. Oamenii l-au asteptat pe moș Crăciun în Italia, cu masa plină.
Și soții Dogaru sunt stabiliți în Italia de 27 de ani. Sărbătoresc anul acesta Crăciunul în Verona, alături de copii și de prietenii din comunitatea de români.
Marius Dogaru, român stabilit în Italia: „Sigur că am fi vrut să fim acasă pentru că odată fiind și noi părinți înțelegem durerea din suflet a părinților noștri de a nu ne avea lângă ei. Încercam să păstram tradiția de a reuni familia. Nu o să lipsească răciturile, sărmăluțele, cozonacul.”
Ca să își aline dorul de casă, multi romani din străinătate au ieșit la colindat.