Prigoana: Alimente cu E-uri ar trebui sa aiba o bulina rosie pe eticheta
In viitorul apropiat am putea gasi o astfel de avertizare pe toate alimentele in care au fost introdusi aditivi. Suparat ca de multe ori etichetele sunt foarte greu de citit, deputatul PD-L Silviu Prigoana propune aplicarea unei buline rosii pe ambalaje.
Astfel cumparatorul va sti de la bun inceput ce pune in cos.
Mergand pe principiul ca E-urile ne pandesc de peste tot, initiatorul vine cu o solutie care sa-i ajute pe clienti sa ia decizia potrivita atunci cand merg la cumparaturi.
"Trebuie sa fie o bulina rosie mare, vizibila. Nu toata lumea are o vedere foarte buna sa citeasca pe verso si nu toata lumea are cultura chimiei ca sa stie ce insemana E47si nu stiu cat mai scrie pe acolo", a explicat Silviu Prigoana, deputat PD-L.
Astfel, cumparatorul va vedea din start daca produsul respectiv contine aditivi alimentari si nu va mai pierde timpul sa studieze eticheta.
Specialistii sustin insa ca mai grav decat scrisul marunt este faptul ca producatorii ne spun adevarul despre produsele lor doar pe jumatate.
"De cele mai multe ori producatorii aleg sa scrie denumirea chimica si astfel oamenii nu constientizeaza faptul ca acel aliment contine E-uri. O astfel de atentionare printr-o bula ar putea sa scoata din anonimat E-urile si l-ar avertiza pe om ca acel produs nu este tocmai indicat", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.
Reprezentantii patronatelor nu vad, insa, cu ochi buni bulina rosie si sustin ca etichetarea produselor se face conform normelor europene.
"O atentionare ca produsele contin E-uri nu va da nicio informatie. 90% din produsele de piata contin E-uri inclusiv uleiul, vinul si atunci vom avea buline pe toate, iar informatia va fi zero", este de parere Sorin Minea, presedinte Romalimenta.
Legea urmeaza sa fie depusa la Parlament si va intra mai intai in dezbaterea senatorilor.