Prigoana: Alimente cu E-uri ar trebui sa aiba o bulina rosie pe eticheta

08-12-2010 00:00

In viitorul apropiat am putea gasi o astfel de avertizare pe toate alimentele in care au fost introdusi aditivi. Suparat ca de multe ori etichetele sunt foarte greu de citit, deputatul PD-L Silviu Prigoana propune aplicarea unei buline rosii pe ambalaje.

Astfel cumparatorul va sti de la bun inceput ce pune in cos.

Mergand pe principiul ca E-urile ne pandesc de peste tot, initiatorul vine cu o solutie care sa-i ajute pe clienti sa ia decizia potrivita atunci cand merg la cumparaturi.

"Trebuie sa fie o bulina rosie mare, vizibila. Nu toata lumea are o vedere foarte buna sa citeasca pe verso si nu toata lumea are cultura chimiei ca sa stie ce insemana E47si nu stiu cat mai scrie pe acolo", a explicat Silviu Prigoana, deputat PD-L.

Astfel, cumparatorul va vedea din start daca produsul respectiv contine aditivi alimentari si nu va mai pierde timpul sa studieze eticheta.

Specialistii sustin insa ca mai grav decat scrisul marunt este faptul ca producatorii ne spun adevarul despre produsele lor doar pe jumatate.

"De cele mai multe ori producatorii aleg sa scrie denumirea chimica si astfel oamenii nu constientizeaza faptul ca acel aliment contine E-uri. O astfel de atentionare printr-o bula ar putea sa scoata din anonimat E-urile si l-ar avertiza pe om ca acel produs nu este tocmai indicat",  a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Reprezentantii patronatelor nu vad, insa, cu ochi buni bulina rosie si sustin ca etichetarea produselor se face conform normelor europene.

"O atentionare ca produsele contin E-uri nu va da nicio informatie. 90% din produsele de piata contin E-uri inclusiv uleiul, vinul si atunci vom avea buline pe toate, iar informatia va fi zero", este de parere Sorin Minea, presedinte Romalimenta.

Legea urmeaza sa fie depusa la Parlament si va intra mai intai in dezbaterea senatorilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26