Parlamentarii care trebuie să rezolve criza lemnului de foc au început cu o măsură „hotărâtă”: o amânare a discuțiilor
Criza lemnului de foc de pe piață continuă, din cauza ordonanței care plafonează prețul. Magazinele de profil sunt goale, așa că oamenii se tem că la iarnă vor dârdâi de frig în case.
Cu un efect mai degrabă nedorit, ordonanța le dă bătăi de cap și senatorilor, care recunosc că face mai mult rău decât bine. O nouă ordonanță ar fi soluția, spun ei, dar discuțiile au fost amânate cu o săptămână.
La trei săptămâni de la plafonarea prețului lemnelor de foc, magazinele de profil sunt mai degraba goale.
Adrian Popoacă: ”Nu mai există lemne, nu mai există peleți, nu mai există brichete. Nu mai există la vânzare, pentru că în depozite sunt pentru la iarnă. Eu am două aparate de aer condiționat. Le setez pe alea, le programez și o să plece și alea când o să scadă temperatura în casă, o să plătesc la curent 1.700, 1.800 de ron”.
În Comisia Economică au fost dezbătute noi măsuri de sprijin pentru încălzire. După nici o oră, senatorii au ajuns la o amânare.
Liviu Mazilu, președintele Comisiei ape, păduri, pescuit și fond cinegetic: ”S-amânăm discuțiile pentru luni, când prezența reprezentantului Romsilva, insist domnule secretar de stat să fie prezent, măcar să-l cunoaștem, chiar dacă n-are nimic de spus”.
Sunt cel puțin 3,5 milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă de încălzire.
Dintre acestea, doar consumatorii vulnerabili ar urma să primească noi ajutoare. Condiția este ca venitul lunar să nu depășească 1.386 de lei de persoană în cazul unei familii sau 2.053 de lei pentru o persoană singură.
Românii plătesc mai mult pentru lemne după ordonanță
Iar cea mai rapidă soluție pentru rezolvarea problemei ar fi o nouă ordonanță, spun senatorii.
Aurel Oprinoiu, senator USR: ”Un sistem de vouchere și să ajutăm consumatorii vulnerabili. Această ordonanță să fie respinsă și Guvernul să vină cu o ordonanță prin care să ajute consumatorul vulnerabil și consumatorii beneficiari ai pieței de lemn”.
După ce a fost dată actuala ordonanță, omul a ajuns să plătească mai mult ca înainte.
Cătălin Tobescu, Asociația Pro Lemn: ”Au încercat să factureze separat serviciile de exploatare, transport, despicare ca să poată să vândă în continuare lemn în piață, asta a condus paradoxal la o scumpire a lemnului de foc pentru că aceste servicii au TVA de 19%, deci o scumpire a lemnului de foc cu 10%”.
Discuțiile privind noua ordonanță vor fi reluate săptămâna viitoare.