Producătorii de legume și fructe vor reduce drastic culturile. Soluția de domeniul viitorului care îi ajută să nu renunțe
În plină criză energetică, producătorii de legume și fructe care au solarii anunță că vor reduce drastic culturile. Pentru că nu mai pot suporta noile tarife pentru curentul electric, mulți și-au înjumătățit suprafețele, iar alții se gândesc să renunțe.
Au apărut însă și soluții de domeniul viitorului.
Un legumicultor din Suceava produce în solar ardei grași, ardei capia și roșii. Din cauza costurilor prea mari cu încălzirea, care aproape s-au dublat, a hotărât să planteze, pentru sezonul de iarnă, doar 20.000 de răsaduri, în loc de 40.000.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Care sunt costurile de încălzire ale legumicultorilor
Irinel Dinu, legumicultor: „Nu-ți mai convine să încălzești un spaţiu mare. Față de costurile de anul trecut, au fost undeva la 5.000 de lei doar încălzirea. Anul ăsta ar trebui să fie undeva la 9.000 de lei pentru același spațiu și nu-ți mai convine.”
Reporter: „Cu cât au crescut cheltuielile?”
Mihai Timofte, legumicultor: „Cel puţin de trei-patru ori, iar prețul tomatelor a rămas acelaşi. Producţia o să o reducem cu 20-30%.”
Ce sunt serele pe verticală
Așa că, în unele locuri, au apărut serele pe verticală. Consumă mai puțin decât cele orizontale pentru că, având o amprentă mai mică la sol, au nevoie de mai puțină încălzire. În plus, căldura se ridică și acoperă toată suprafața în înălțime. Iar suprafața cultivabilă este mai mare față de o seră clasică pentru că, în sus, nu există limite. În Prahova, într-un astfel de spaţiu, cresc zeci de mii de plante: broccoli, salată, spanac, leuștean, rucola, pătrunjel, coriandru sau busuioc.
Cristian Tudor, investitor: „În vertical farming poți să cultivi orice, este doar o idee de ce randament va avea, ce costuri vei avea.”
Valer Hancas, director de comunicare lanț de supermarketuri: „Folosim verticalitatea în locul suprafețelor plane, de unde rezultă și anumite avantaje, inclusiv din punct de vedere energetic, iluminăm o suprafaţă mult mai mică.”
Una dintre cele mai mari macrosere pe verticală din Europa se va deschide în Prahova
Iar la Tătărani, tot în Prahova, se lucrează la una dintre cele mai mari macrosere pe verticală din Europa. Aici investiția este de două milioane de euro.
Lucian Trofin, director general companie: „Avantajul principal este lanțul scurt de aprovizionare și tot ce înseamnă costuri aferente.”
Și cei la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău reușesc să reziste tot cu ajutorul unei sere pe verticală.
Constantin Vlad, director SCDL Buzău: „Consumul de energie termică este mai mic, căldura care este produsă de instalațiile de încălzire urcă și încălzește toată sera până sus.”
Criza energetică lovește violent și în vestul Europei. Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment și au început să reducă producția de legume și flori.