Ordonanța prin care a fost plafonat prețul lemnelor are un efect nedorit în piață. Ce nemulțumiri au românii
Lemnele de foc. Din ce erau scumpe, acum nu mai sunt deloc. Ordonanța prin care a fost plafonat prețul acestora are un efect nedorit în piață. Românii se plâng că au dispărut din marile lanțuri de magazine, ca și peleții sau brichetele.
Comercianții cereau mai mult pe metru cub decât a oferit statul, și nu au primit, la schimb, nicio compensare.
În majoritatea magazinelor care vând lemne de foc, peleți și brichete, rafturile pe care se regăseau aceste produse sunt goale.
Cumpărător: „Am colindat din magazin în magazin. Adică, ajungi până la periferia orașului să găsești peleți de care ai nevoie să te încălzești și nu găsești de unde să cumperi”.
Situația, spun cumpărătorii, durează de circa o săptămână și a apărut după ce Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei pe metrul cub, a stabilit un preț maxim de 1.500 de lei pe tonă la brichete, și de cel mult 2.000 de lei pe tona de peleți.
Ce fac comercianții cu lemnele, peleții și brichetele din depozite
În depozitele marilor rețele de magazine, lemne, peleți și brichete ar exista, recunosc vânzătorii, dar nu sunt scoase la raft, deoarece pentru comercianți nu ar renta să vândă la prețul impus de stat. Reprezentanții magazinelor nu au răspuns până acum solicitărilor Știrilor PRO TV de a comenta situația.
Pe de altă parte, asociațiile din industria lemnului spun că problema pleacă și de la producători.
Cătălin Constantin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului Prolemn: „Aceste produse pur și simplu au dispărut din oferta retailerilor, pentru că retailerii nu le găsesc în piață la prețurile plafonate”.
Pe internet este plin de anunțurile celor care caută să se aprovizioneze pentru iarnă. Problema este că și firmele care obișnuiau să își vândă acolo produsele au început să nu mai livreze.
Cumpărător: „Așteptăm, nu mai vin, tot o promis săptămâna viitoare, săptămâna viitoare”.
Unii oameni au comandat peleți de la o firmă din Bacău și pentru cantitatea cerută, au trimis și un avans de o mie de lei. Contactați de Știrile PRO TV, nici reprezentanții acestei firme nu au dorit să aibă o reacție.
Economiștii consideră că ordonanța care a stabilit valori maxime la vânzarea lemnelor de foc, brichete și peleți, a anulat mecanismele pieței de formare a prețului la aceste produse. Pentru vânzători, așa cum precizează și ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu există o măsură de compensare.
În România, aproape jumătate dintre gospodării, adică trei milioane și jumătate, se încălzesc cu lemn. Într-un an ardem în sobe 14.000.000 de tone. Consumul de peleți este estimat la 200.000 de tone.