Reuters: În timp ce Europa încearcă să economisească energie, românii nu prea au ce scoate din priză
Vasilați, un sat liniștit din România, unde majoritatea gospodăriilor sunt încălzite cu lemne, oamenii își fac griji pentru facturile mari la energie, chiar dacă românii consumă cel mai puțin, pe cap de locuitor, din Uniunea Europeană.
Georgeta Ichim, pensionară și văduvă, în vârstă de 67 de ani, locuiește singură, într-o casă slab luminată, iar buștenii cu care se va încălzi în această iarnă i-a stivuit la poartă, lângă un smochin. Stă într-o singură cameră pentru a economisi energie.
„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă”, a spus ea. „Sunt atentă”.
Uniunea Europeană le cere statelor să economisească energie, să reducă costurile și să evite penuria, în sezonul rece care vine, pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gaz din Rusia.
Instituțiile din România au început și ele să facă economie. Unele județe reduc orele de curs, iar parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior, la două ore pe noapte.
Însă mulți oameni din sate precum Vasilați, dar și din alte zone rurale din România, nu prea mai au la ce să facă economie. Peste 40% din cei 19 milioane de oameni din România trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultură, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în orașe.
Datele Eurostat au arătat că românii au avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, la mai puțin de jumătate din media anului 2020. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, consumul general de energie electrică al gospodăriilor din România, a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, pentru că populația a încercat să facă față creșterii prețurilor la energia electrică, inflației cu două cifre și a creșterii costurilor alimentare.
„Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune”
Georgeta Ichim nu a dorit să împărtășească cu echipa Reuters cât este costul facturii la energie, dar o femeie care locuiește în apropiere, într-o casă similară, a spus că a plătit aproximativ 150 de lei, pentru două luni. Alți săteni, al căror consum de energie a fost crescut de pompe și cazane, au spus că factura lor s-a dublat la aproximativ 3.000 de lei.
Consumul de energie al doamnei Georgeta Ichim este suficient de mic pentru a se încadra într-o schemă guvernamentală care plafonează facturile la energie și gaz pentru gospodării și alți utilizatori, până la anumite niveluri de consum lunar. Statul compensează furnizorii pentru diferența din noiembrie 2021. Anumite părți ale schemei de plafonare ajută la încurajarea oamenilor să consume mai puțin.
Peste drum de doamna Georgeta Ichim locuiește Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care strânge fier vechi cu un cal și o trăsură, și este zilier. Casa lui are și puține electrocasnice - un televizor, frigider, congelator, și cateva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor și a rațelor a devenit mai scumpă, a spus el.
„Nu am teren pe care să cresc, trebuie să cumpăr (hrană pentru animale) și lucrez ca zilier”, a spus Tudorel Dedu. „Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune”.