10 sfaturi pentru a-ți reduce cheltuielile pe timp de criză. 64% dintre români sunt afectați de inflație, arată un studiu
Scumpiri în magazine, criză energetică, dobânzi mai mari, război, sunt crize acumulate, fără precedent și care ne afectează pe cei mai mulți dintre noi.
Un studiu Erste arată că s-a dublat numărul celor care spun că situația lor financiară s-a deteriorat și 64% dintre români se declară afectați de inflație.
În acest context, fiecare dintre noi putem face schimbări din punct de vedere financiar pentru a face față schimbărilor din jur, atât de termen scurt, cât și pe termen lung.
A oferit câteva sugestii Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR, în cadrul emisiunii iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Ionuț Stanimir: „Aceasta este a doua perioadă de tensiune financiară pe care o trăiesc românii, în ultimii doi ani, și pot să spun din toate studiile pe care noi le avem că românii sunt mai rezilienți, și-au pus bani deoparte, sunt cumva pregătiți să facă față situațiilor dificile pentru că au trecut prin astfel de momente dificile și altă dată și nu în ultimul rând cred că au învățat să caute și planul a, planul b, planul c.”
Din punct de vedere psihologic, trebuie să ne gândim în felul următor: Sunt foarte multe tensiuni care se întâmplă, pe piața energiei, inflația la cumpărături, carburantul costă mai mult, nu doar în România, ci peste tot. Adevărul este că acestea nu sunt în controlul nostru imediat, nu putem noi schimba piața energiei în lume, dar putem face astfel încât să nu ne afecteze atât de mult.
Iată câteva reguli de inteligență financiară, pe care, dacă le respecți, vei trece mai bine peste momentele grele:
- Nu te îndatora mai mult de 50% din venituri – gradul optim de îndatorare este între 30% și 50% din venituri, indiferent de originea împrumuturilor – bancă, prieteni sau din alte surse;
- Analizează bine dacă ești pregătit pentru un credit – recomandăm oamenilor chiar câteva luni de antrenament (6-12 luni), în care să observe cum arată viața lor fără banii de rată dispăruți din peisaj;
- Fă-ți asigurare de viață – pentru câțiva lei pe lună, îți poate acoperi, la necaz, sănătatea, veniturile sau pierderea jobului;
- Refinanțează-ți creditele cu dobândă variabilă. O dobândă fixă pe 5 sau 10 ani îți poate asigura rate stabile & predictibile, în ciuda variațiilor de pe piață ale indicilor ROBOR sau IRCC. Cere aici sfatul unui consilier bancar.
Ionuț Stanimir: „Unul dintre cele mai pragmatice sfaturi este să plănuim, să plănuim, să plănuim. Vacanțe, diverse cheltuieli, să nu ne aruncăm la prima ofertă pe care o vedem într-o promoție, să așteptăm 24 de ore să ne gândim dacă acel lucru chiar ne trebuie sau cheltuielile mari ale casei să le plănuim pe termen mai lung, de exemplu achiziția unui bun de folosință îndelungată.
Sunt lucruri pe care în comportamentul românilor le vedem deja. Românii sunt mai așezați, la fel de adevărat este că trecând peste o criză financiară acum ceva vreme sunt și un pic mai pregătiți, au niște bani puși deoparte, poate mulți, poate puțini, asta e în funcție de fiecare om, dar sunt mai pregătiți și să își evalueze opțiunile, de aceea am văzut și planurile de investiții în propria dezvoltare.”
Mai multe sfaturi puteți vedea în video.
Articol sustinut de BCR!