"Ai parcat ca un bou!". Campania lansata de cativa tineri, impotriva soferilor nesimtiti, primeste sprijin de la politie

Ultima actualizare: 01-04-2014 06:48

Mare grija unde va lasati masinile pentru ca, in curand, orice posesor de smartphone ar putea deveni un veritabil agent de la Rutiera.

O simpla fotografie cu autoturismul parcat necorespunzator va ajunge in cateva secunde in dispeceratul politiei care, pe baza coordonatelor GPS, va directiona echipajele in zona respectiva.

Cativa tineri au lansat pe o retea de socializare un proiect menit sa-i sperie soferii care isi lasa masina cum ii taie capul sau pur si simplu nu au bun simt.

In Constanta, al doilea oras din tara ca numar de autoturisme, cei de la rutiera sunt depasiti de situatie.

"Uitati-va, un Suzuki stationeaza pana in gardul viu, pietonii sunt nevoiti sa circule pe partea carosabila. Aici nu putem sa spunem cum a parcat, dar a parcat alt vehicul pe Bulevardul Tomis din Constanta exact pe marcajul pietonal, pietonii ori trec prin pamant, caci nu au pe unde sa treaca, ori prin alte portiuni", spune seful Politiei Locale, din fata unui monitor.

Politistii au gasit autoturisme lasate fara nici un fel de jena pe spatii verzi sau chiar in parcuri.

"Circulatia pe aleile parcului, stationarea, sunt interzise. Aceste alei sunt destinate doar traficului pietonal. Sanctiunea este de la 400 de lei la o 1.000", spune agentul Andrei Pulbere.

Indignati ca unii dintre conationali ii sfideaza pe toti, cativa tineri au creat o pagina pe o retea de socializare unde oricine poate posta fotografii cu autoturisme lasate in cele mai ciudate locuri.

"Apreciem calitatea imaginilor din paginile respective, iar daca constatam ca sunt autovehicule care fac parte sau sunt in atributiunile noastre, ne autosesizam si luam masuri impotriva autovehiculului daca agentul constatator le mai gaseste acolo la data controlului", spune Dan Bratu, directorul Politiei Locale Constanta.

Ideea a prins atata de bine incat in doar cateva luni pagina a fost accesata de zeci de mii de utlizatori. Initiatorii proiectului gandesc insa mai departe.

"Intentionam sa cream o aplicatie smartphone prin care oricine poate trimite fotografii se va putea identifica numarul de inmatriculare, coordonatele GPS in timp real si vor putea fi accesate de autoritati, de politie. Dorim sa extindem proiectul la nivel national", a spus Andrei, initiatorul proiectului.

Initiatorii campaniei derulate pe retelele de socializare sanctioneaza atat conducatorii auto care parcheaza necorespunzator, dar si autoritatile care amenajaza locuri de parcare fara sa aiba un proiect bine calculat. Este si cazul unui anume loc de parcare, in mijlocul caruia se afla amplasat un stalp de iluminat, asa ca este putin probabil ca un sofer sa reuseasca sa strecoare masina in spatiul care a mai ramas.

"Acest lucru se incadreaza in cele sapte minuni ale lumii. In Bucuresti mai exista o intersectie in care au pus un semafor intr-un gard din beton", spune un pieton.

Intitiatorii spera ca pana la sfarsitul anului proiectul lor sa devina unul national.

Pagina poate fi accesata AICI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO