Orasele din Romania unde facturile la incalzire s-au dublat intr-o luna, desi temperaturile au fost ridicate


Ultimul update: Sambata 08 Februarie 2014 07:01
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2014 07:37
Categorie: Stiri Sociale

Zeci de familii din orasul Drobeta Turnu Severin si judetul Bihor s-au trezit cu facturi uriase la incalzire pentru ultima luna a anului trecut.

In anumite situatii, factura este dubla fata de luna noiembrie 2013, iar in unele cazuri chiar si cu 120% mai mare.

Asta in conditiile in care, sustin oamenii, temperaturile din cele doua luni au fost similare si logic ar fi fost ca si valoarea facturilor sa fie aproape la fel.

Autoritatile locale din Severin au format o comisie pentru a vedea ce calcule au facut cei de la termocentrala din oras, in timp ce reprezentantii de la firma care distribuie gaz din Oradea au dat vina pe oameni: "Pur si simplu, au consumat mai mult...!"

"Veniti incoace sa vedeti asta, doua tevi, sa te incalzesti la ele, pai sa platesc 2,2 milioane de la ele, nu se poate asa ceva", declara, nemultumita, o femeie.

Familia Ciuca locuieste intr-un apartament cu 4 camere, din Drobeta-Turnu Severin. Multe dintre calorifere, inclusiv in baie, le-au debransat tocmai pentru a plati mai putin. Acum, insa, surpriza... factura s-a dublat: "Am de la boiler, ma bag in baie, fac dus ca sa fac economie si ei cand vad ca faci economie te baga, te baga - si factura, tot mai mare."

Prefectura Mehedinti a dispus infiintarea unei comisii care sa verifice corectitudinea facturilor, iar pana la finalul anchetei reprezentantii primariei ii sfatuiesc pe oameni sa nu plateasca nimic.

Reprezentantii termocentralei nu au oferit nicio explicatie pentru situatia creata.

Si in judetul Bihor situatia este una asemanatoare. Aici problemele sunt la reteaua de gaze. Oamenii dintr-un cartier rezidential de la marginea comunei Santandrei au incremenit cu factura in mana cand au vazut cat au de plata pe luna decembrie.

"Iarna a fost o toamna, putem spune, n-a fost iarna. Contoarele nu cred ca fie defecte. Toata instalatia a fost verificata. Deci, cu gazul e problema. Ori puterea calorica, ori aer pe conducta...", spune un locatar.

Altii chiar au avut facturi cu 10% mai mari fata de luna decembrie 2012, cand in zona a fost cu adevarat iarna grea.

Oamenii sunt acum hotarati sa nu plateasca facturile, pe care le considera nejustificate. In caz de neplata, insa, ei risca sa fie debransati si, in plina iarna, sa dardaie de frig in case.

VIDEO PROTVPLUS.RO