O familie cu nouă copii din Alba Iulia riscă să ajungă sub cerul liber. Casa în care locuiesc, vândută de proprietar

Dată publicare: 30-03-2021 16:53
Dată actualizare: 30-03-2021 17:54


O familie cu nouă copii din Alba Iulia are urgent nevoie de o locuinţă, undeva la ţară, unde să poată trăi liniştiţi.

În câteva luni, cu toţii riscă să ajungă sub cerul liber pentru că sunt nevoiţi să plece din locuinţa închiriată, care va fi pusă în vânzare de proprietar. O asociaţie umanitară încearcă să le dea o mână de ajutor, dar orice alt sprijin contează, pentru că în afară de alocaţii, salariul lunar care le intră în casa e de numai câteva sute de lei.

Cu ochii mari, albaştri şi cu chipurile luminate de speranţă, cei nouă fraţi locuiesc acum în două camere, la marginea oraşului Alba Iulia. Deşi stau înghesuiţi, au învăţat să îşi facă temele pe rând, iar la masa stau în mai multe ture.

Denisa: „Eu îmi fac temele aici, în pat la mine”.
Reporter: „Nu este spaţiu?”
Denisa: „Nu prea, că mai am fraţi. Fără teme nu, deoarece mai sunt unui profesori care ne verifica caietele. Mai departe mi-aş dori să mă fac educatoare”.
Reporter: „De ce?”
Denisa: „Mi se pare că o meserie chiar frumoasă”.

Toţi fraţii sunt şcolari, iar părinţii se străduiesc să le ofere tot ce au nevoie pentru a nu simţi nicio diferenţă faţă de alţi copii. După cursuri, cei mici primesc o masă caldă din partea unei asociaţii şi sunt recunoscători.

Tatăl copiilor munceşte ca şofer la o firmă şi se descurcă foarte greu, mai ales că mezina are şi probleme de sănătate. Nu se plâng, însă îl macină gândul că în scurt timp trebuie să elibereze locuinţa unde au stat ani la rând cu chirie: proprietarul o vinde, iar familia nu are unde să meargă.

Adrian Rațiu, tatăl copiilor: „Problema e ca o să rămân pe drumuri din 30 iunie, pentru că trebuie să eliberez aici. Am tot căutat chirie, nu găsim. Aş plăti chiria şi nu aş avea din ce trăi”.
Reporter: „Să cumpăraţi mâncare?”
Adrian Rațiu: „Da, şi plus de aia nu ne primeşte nimeni în chirie”.

Ramona Raţiu, mama copiilor: „Suntem familie numeroasă, cu nouă copii minunaţi. E foarte greu, că trebuie să fii mamă pentru nouă copii. La noi, când se face mâncarea, facem într-o oală de 20 de litri. Toţi nouă sunt ai mei, deşi nu le-am dat viaţa la toţi. Trebuie să părăsim spaţiul şi nu avem unde stăm”.

O soluţie pentru familia numeroasă ar fi o casă bătrâneasca într-un sat, însă pentru asta e nevoie de bani...

Oliviu Gașpar, revoluționar din Alba Iulia, care vrea să îi ajute: „Pur şi simplu sunt o familie excepţională. Tatăl lor e un om extraordinar de harnic. Am găsit o casă bătrânească uscată, e bună de locuit, și casa ne costă 25 de mii de euro şi banii ăştia trebuie să îi adunăm până în 15 mai o parte”.

Orice sumă este de ajutor, pentru că părinţii şi cei nouă copii să poată avea siguranţa unui cămin.


VIDEO PROTVPLUS.RO