Milioane de romani au profitat de dezlegare, de Buna Vestire. Intre ce preturi au variat ofertele la peste

Dată publicare: 25-03-2014 18:39
Dată actualizare: 28-03-2014 06:59


Miresme imbatatoare de scrumbii fripte, bors parfumat, de peste marunt, cu verdeturi si saramura de somn, iute ca focul, razbat din gospodariile romanilor.

A fost prima dezlegare la peste din postul cel mare, de care au profitat in egala masura si cei care s-au abtinut de la hrana de dulce, dar si cei dornici de o cura de sanatate.

Cate o portie de hamsie prajita si un pahar de vin au dat startul praznicului de Buna Vestire pentru 500 de truditori ai pamantului din Tismana. Oamenii au asteptat rabdatori pana ce bucatarul a ispravit de facut mamaliga imensa, invartita cu o coada de secure.

Intre timp, la oras, crestinii nu si-au putut permite o zi de pauza din programul standard. Preotii spun ca ideea de "a nu munci" de sarbatorile mari trebuie inteleasa in spirit , si nu ca regula stricta.

Cu gandul catre Dumnezeu, dar mai ales catre un peste bine facut, si orasenii si-au strecurat cum au putut in program datina dezlegarii.

In magazine, oferta este pentru toate bugetele - de la hamsie de 9 lei kilogramul, pana la peste unditar si scorpie de mare, de 120 de lei pe kilogram.

Meniul de Buna Vestire se leaga de peste ca simbol crestin. De Buna Vestire, ingerul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria venirea lui Isus.

In intreaga tara, statisticile spun ca 70% dintre romani sustin ca tin post. Numai 9% rezista toate cele 49 de zile pina la paste.


VIDEO PROTVPLUS.RO