Maghiarii din Ardeal au comemorat 90 de ani de la Trianon


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 15:10
Data publicarii: Sambata 05 Iunie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Maghiarii din Ardeal au comemorat 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care Ungaria a pierdut Transilvania. Manifestari au avut loc la Cluj si Tirgu Mures, unde maghiarii au tinut momente de reculegere si au depus coroane de flori.

La Cluj-Napoca, 20 de membri ai organizatiei "Miscarea Tinerilor din cele 64 de comitate" au comemorat semnarea Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920. In urma acestuia, Ungaria a pierdut mai multe teritorii, inclusiv Transilvania.

Ei au tinut momente de reculegere si au depus o coroana de flori la monumentul inchinat ostasilor maghiari, cazuti in cele doua razboaie mondiale.

Szolosy Janos, preot: "Ne adunam si ne aducem aminte si ne gandim ca acea tara traieste spiritual in inimile noastre, noi vorbim limba maghiara, ne rugam in limba aceasta la Dumnezeu."

Tinerii au purtat banderole negre in semn de doliu si au asistat la slujba religioasa oficiata de un preot reformat. La final, au cantat imnul Ungariei si pe cel secuiesc.

Si la Targu Mures, zeci de maghiari s-au adunat la monumentul din cimitirul reformat. Comemorarea a inceput cu bataia timp de 10 minute a clopotelor de la bisericile istorice maghiare, iar cei prezenti au tinut un moment de reculegere. A continuat cu discursuri, rugaciuni si depuneri de coroane.

In urma semnarii la 4 iunie 1920 a Tratatului de la Trianon, Ungaria a pierdut suprafete insemnate din teritoriu, care se regasesc acum in Romania, Slovacia si Serbia.

 

 

Elevii din Romania si Ungaria, printre cei mai agresivi din lume
Premierul Viktor Orban promite ungurilor impozite si dobanzi mai mici
Ungurii isi cumpara benzina ieftina din Romania. Au TVA de 25%
VIDEO PROTVPLUS.RO