Locul unde cei care nu mai au niciun motiv sa traiasca primesc o noua sansa. "M-a luat de pe calea ferata si m-a adus aici"


Ultimul update: Luni 31 August 2015 07:42
Data publicarii: Vineri 28 August 2015 17:31
Categorie: Stiri Sociale

In Alba, primaria si Biserica si-au unit eforturile si au infiintat un centru pentru cei dezmosteniti de soarta.

Oameni fara speranta, singuri, saraci sau bolnavi, unii ajunsi pe punctul de a se sinucide sau traind in mizerie pe strazi, au acum o masa calda, un pat si pe cineva care sa ii asculte si sa ii indrume.

La 63 de ani domnul Alexandru a pierdut totul. Casa, sotia si copiii. Dupa ce a divortat, a ajuns pe strazi. "Primele sase luni dupa ce ne-am despartit am stat pe strada”, povesteste el. “Umblam in mizerie, mancam de pe unde gaseam. Daca nu ajungeam aici cred ca ma prapadeam demult."

S-a resemnat si nu mai cere nimic de la viata, se multumeste cu putinul pe care l-a primit. "Ne multumim cu ce este aici, ne-am acomodat dupa atata timp. Speram la o zi mai buna pe maine, pe poimaine."

O poveste tulburatoare are si doamna Ileana, de 57 de ani: in ultimii sase, centrul a devenit casa ei. A vrut sa se sinucida, dupa ce fiica ei in varsta de 16 ani a murit de cancer. Insa a fost salvata de un prieten. "El m-a luat de pe calea ferata - era sa-mi pun capat zilelor pentru ca, daca mi-a murit copila speranta mea s-a dus”. Nu stie ce ar face daca acest centru nu ar exista. “Mi-as pune capat zilelor, daca nu am unde sa ma duc."

Consilierii au ajutat-o sa depaseasca trauma prin care a trecut. "Imi spun sa fiu tare, sa nu mai plang, ca a trecut. Durerea din sufletul meu pentru copila nu va iesi."

Si domnul Virgil din Cugir, la cei 64 de ani ai sai, spune cu amaraciune ca dupa 32 de ani de munca tot ce i-a ramas sunt hainele de pe el. Este bolnav si de peste 20 de ani s-a despartit de sotie. A muncit ca cioban, apoi cu ziua pe unde a apucat, iar acum se simte la apusul vietii, fara niciun orizont.

"Ajungeam in strada daca nu ma aducea aici si stiu cum e viata in strada fara acoperis, fara o masa, fara o posibilitate, fara sa te speli. Pentru mine este foarte bine”. Recunoaste insa ca are doar hainele de pe el.

Zilnic peste 50 de suflete au parte aici de sprijin si consiliere, pentru a rezista in fara loviturilor vietii.

Dan Lungu, reprezentant Filantropia Ortodoxa Alba: "Este o mana intinsa pe care Biserica si autoritatile din Alba Iulia le-o ofera celor care au mare nevoie. Sunt oameni care sunt in pragul disperarii, care aici gasesc un adapost si gasesc hrana si sansa pentru o noua viata."

Oamenii in suferinta raman in centrul de aici pana cand consilierii se asigura ca pot lua viata in piept, si odata intorsi in lume, nu isi vor pune viata in pericol.

VIDEO PROTVPLUS.RO