Romania se pregateste sa intre in lumea civilizata. Ce se va intampla dupa interzicerea fumatului in spatiile publice

×
Codul embed a fost copiat

Fumatul va fi interzis in spatiile publice din Romania. Exceptie vor face penitenciarele si zonele de tranzit din aeroporturi.

Legea care reglementeaza dreptul fumatorului, dar si pe cel al nefumatorului a fost avizata de Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor si ajunge zilele acestea la vot final. 100 de parlamentari o sustin. Lipsa fumatului duce automat si la cresterea securitatii in caz de incendiu.

In acest moment in Romania se fumeaza peste tot desi legea spune ca ar trebui ca localurile publice sa aiba un spatiu si pentru nefumatori, regula nu se aplica. In curand lucrurile se vor schimba radical.

Sute tineri care vin noapte de noapte sa se distreze in Centrul Vechi al Capitalei vor fi nevoiti sa iasa din cluburi sau restaurante de fiecare data cand simt nevoia sa fumeze. Fumatul va fi interzis si in spatiile destinate copiilor fie ca e vorba de unul inchis sau deschis. Nici tigarile electronie nu sunt acceptate.

Fumator: Vreau sa fumez inauntru. Nu mi se pare o lege buna.
Fumatoare: Asa o sa fumam mai putin. Nu ma deranjeaza.

Citește și
copil care fumeaza
Un copil mic, filmat in timp ce este obligat sa fumeze si sa bea alcool. Reactia socanta a tatalui: "Barbat adevarat"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Fumatul este interzis in spatiile publice in cele mai multe dintre tarile din vest. Chiar daca pierd din confort, clientii localurilor nu au renuntat nici sa le frecventeze, dar nici sa fumeze.

Turist din SUA: "La noi fumatul a fost interzis in 2005-2006 si nu s-a plans nimeni, nici macar fumatorii. Merg afar si fumeaza."

Turist din SUA: "In America am interzis fumatul pentru ca sanatatea personalului din club care nu fuma avea de suferit."

La noi patronii de cluburi se tem ca ar putea sa piarda astfel clienti, insa cei de restaurante nu cred ca afacerile lor vor avea de suferit.

Patron restaurant: "Nu cred ca o sa avem vreo problema, si eu sunt fumatoare si cand am fost in Italia unde s-a interzis fumatul am iesit din restaurant. Nu am resimtit asta ca pe ceva negativ."

Reactiile oamenilor sunt impartite. In spatiul virtual, 25 de mii de romanii au semnat o petitie anti-fumat. Altii insa critica dur legea.

Iata mesajul unui fumator, postat pe Facebook: "Draga nefumatorule ..... imi platesti tu tigarile ca sa iti permiti sa imi zici sa nu mai fumez ? Faci tu cancer in locul meu? Consider ca este strict problema mea daca fumez sau nu. Daca vrei sa savurezi o masa fara fum, majoritatea restaurantelor au separeuri."

Un efect secundar, bun, este si faptul ca in absenta fumul in locurile publice, pot fi instalalti senzori pentru fum care sa avertizeze rapid ca a aparut un focar.

Fumatorii inraiti ar trebui sa stie si ca legea prevede amenzi mari pentru o tigara aprinsa intr-un astfel de spatiu unde fumatul va fi interzis. Daca sunt prinsi viciul i-ar putea costa intre 100 si 500 de lei iar patronii spatiului risca nu doar o amenda de pana la 15.000 de lei ci chiar inchiderea.

De asemenea, legea impune restrictii si magazinelor care nu mai pot vinde tigari la casa de marcat. Legea va fi supusa in zilele urmatoare la vot in Plenul camerei iar apoi va fi promulgata de presedinte.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Legea care ar urma sa interzice fumatul in spatii publice a trecut de Comisia de Sanatate. Votul deputatilor va fi decisiv
Legea care ar urma sa interzice fumatul in spatii publice a trecut de Comisia de Sanatate. Votul deputatilor va fi decisiv

O lege ce ar urma sa interzica fumatul in toate spatiile publice inchise a primit avizul Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Un copil mic, filmat in timp ce este obligat sa fumeze si sa bea alcool. Reactia socanta a tatalui:
Un copil mic, filmat in timp ce este obligat sa fumeze si sa bea alcool. Reactia socanta a tatalui: "Barbat adevarat"

Intr-o inregistrare socanta facuta publica pe internet, un copil este filmat in timp ce este fortat sa fumeze si sa bea bere.

Unul din trei tineri risca sa moara din cauza fumatului, in China.
Unul din trei tineri risca sa moara din cauza fumatului, in China. "Va fi un val urias de morti premature"

Tutunul va ucide doua milioane de chinezi pana in 2030, scriu cei de la The Guardian, conform unei analize realizate de publicatia medicala The Lancet.  Daca nu vor fi luate masuri, numarul victimelor ar putea creste pana la trei milioane, pana in 2050.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.