La Sibiu a inceput a 24-a editie a Festivalului International de Teatru. 500 de spectacole si peste 3.500 de artisti straini


Ultimul update: Luni 12 Iunie 2017 06:54
Data publicarii: Vineri 09 Iunie 2017 18:10
Categorie: Stiri Sociale

A inceput sa bata gongul la Sibiu. Ajuns la a 24-a editie, Festivalul International de Teatru aduce in Transilvania peste 3.500 de artisti din 71 de tari.

Vor urma 10 zile cu adevarat memorabile. Peste 500 de spectacole isi cheama publicul in sali de teatru, dar si in spatii neconventionale: pe strada, in bisericile fortificate sasesti, baruri sau hale industriale. Sunt asteptati zeci de mii de spectatori, asa ca autorităţile au luat masuri suplimentare de securitate si au incadrat festivalul la "grad mediu de risc".

Vineri seara, curiosii ajunsi in Piata Mare din Sibiu vor fi vrajiti de artistii francezi de la Cie Remue Menage, care intruchipeaza misterioase creaturi din adancuri. Baletul aerian al meduzelor si diavolilor de mare pe picioroange e intregit de lumini si muzica tobelor taiko.

Voluntarii romani si straini care ajuta la organizarea festivalului sunt in priza.

Ryan Weihtman, voluntar: "Festivalul aduce la un loc toate formele de arta: cinema live, dans, teatru si spectacole stradale. E un mod foarte inspirat sa unesti comunitatea."

Peste 230 de spectacole stradale vor anima timp de 10 zile Sibiul. Tema acestui an este "Iubirea".

Constantin Chiriac, director FITS 2017: "Sectiunea outdoor este, daca vreti, forta fetivalului. Am gandit aceasta formula de spectacole de strada pentru ca cei care secole de-a randul au stat in spatele usilor inchise sa-si deschida inima si sa-si deschida usile."

Aproape 70.000 de oameni sunt asteptati sa asiste la festival. Nu e de mirare ca pentru un loc de cazare doritorii trebuie sa faca o adevarata munca de cercetare.

"Cred ca e o idee buna sa aduci in felul acesta viata orasului si fiecare poate castiga ceva de aici: restuarnte, oamenii de cultura, fiecare", spune un turist din Germania.

Festivalul de Teatru de la Sibiu are un buget de aproape 12 milioane de euro. Pentru ca evenimentul este unul de amploare si nu departe, la Cincu, unde zilele acestea se desfasoara cel mai mare exercitiu NATO din 2017, in oras au fost luate masuri suplimentare de securitate. Nu vor exista filtre, dar spectatorii sunt sfatuiti sa nu poarte un rucsac de dimensiuni mari, iar o unitate antitero va fi tot timpul pregatita sa intervina.

VIDEO PROTVPLUS.RO