Cum se schimbă preferințele culinare ale românilor în funcție de regiune. Zona în care carnea e mai „mâncare de sărbătoare”

×
Codul embed a fost copiat

Carnea de porc rămâne împărăteasa meselor românilor, însă nu o gătim la fel. Oltenii cer carne tocată ambalată, ori carne marinată, bănăţenii adoră micii și merg des prin măcelării, pe când în Transilvania, spui cârnați şi instantaneu toţi au apă în gură.

Antropologii culinari sunt de părere că aceste diferențe vin din tradițiile culinare locale și din nivelul de trai al regiunii.

Oltenii preferă gustul intens, condimentat și hrănitor în special pentru grătar şi nu în ultimul rând carnea tocată ii satură mai repede.

Alex Petricean, chef: Carnea tocată se face în mai multe stiluri, dar într-o direcție tradițională. Putem să avem chiftele, ardei umpluți, dovlecei umpluți, sarmale. Putem ajunge și la concluzia că în zona respectivă se fac mai multe sarmale decât în restul țării. Bineînțeles, e vorba și de o preferință legată de cost pentru că, na, carnea tocată este mai ieftină și dacă este și ambalată cu atât mai mult.

Dacă mergem în vestul țării, gospodinele preferă mai degrabă carnea proaspătă, vrac. Au și de unde să o cumpere, pentru că sunt încurajate afacerile locale. Aici bucătăria are influențe ungureşti şi nemţeşti iar puterea de cumpărare este mai mare.

Citește și
porc
Un bărbat din China a trăit 38 de zile cu un ficat de porc modificat genetic. A murit după ce medicii l-au îndepărtat

Mircea Groza, antropolog culinar: „Întâlnim aceeași înclinație către carnea proaspăta și în Transilvania. Ardelenii vor să îşi prepare cu mâna lor cârnaţii, dar gătesc des gulaș şi fripturi la foc lent.

În Moldova, în schimb, una dintre regiunile cu cea mai mică putere de cumpărare, carnea e mai degrabă mâncare de sărbătoare. Aici, porcul - crescut preponderent în gospodărie, se transformă în tochituri, pârjoale și cârnați conservați cu grijă ca să ajungă tot anul.

Indiferent de preferințele regionale, pentru mulți români porcul rămâne... cea mai bună legumă. Consumul mediu anual a urcat spre 39 de kilograme, de om.

Cumpărătoare: „E mai versatilă, că are mai multă grăsime și merge la mai multe sortimente, de la sarmale, până la fripturi, grătare și musaca”

Cosmina Radu, administratorul unei carmangerii: Clienții mai tineri preferă carnea un pic mai grasă, cum ar fi scăricica, ceafa de porc, iar clienții mai în vârstă preferă, în general, carnea mai slabă, mușchiulețul, pulpa de porc, mai ales pentru tocănițe, șnițele, spata de porc, la fel, este foarte cerută.

Deși este foarte apreciată, carnea românească de porc rămâne în umbra importurilor. Ca să o scoată în evidență, cei din industrie pregătesc un logo special pentru ca oamenii să o recunoască mai ușor la raft.

Dr. Adrian Balaban, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: Acesta este un prim pas pe care îl facem să promovăm carnea de porc crescută în România, cu cereale românești, sub sigla porcului românesc bine crescut.

80% din carnea de porc din magazine vine acum din afara țării.

Articol recomandat de sport.ro
Panică în România! Un stadion a luat foc, iar pompierii se luptă cu flăcările. Care e cauza incidentului
Panică în România! Un stadion a luat foc, iar pompierii se luptă cu flăcările. Care e cauza incidentului
Citește și...
Diversitatea produselor congelate crește tot mai mult: de la ciolan de porc până la berbecuț. „Scădem timpii de gătire”
Diversitatea produselor congelate crește tot mai mult: de la ciolan de porc până la berbecuț. „Scădem timpii de gătire”

Piața produselor congelate crește constant, iar producătorii devin tot mai îndrăzneți. De la fripturi și paste, până la sarmale și tocănițe, aproape orice preparat poate fi astăzi congelat cu tot cu garnitură și sos.

Un bărbat din China a trăit 38 de zile cu un ficat de porc modificat genetic. A murit după ce medicii l-au îndepărtat
Un bărbat din China a trăit 38 de zile cu un ficat de porc modificat genetic. A murit după ce medicii l-au îndepărtat

Medicii din China afirmă că au transplantat ficatul unui porc modificat genetic unui bărbat în vârstă de 71 de ani, care a trăit 171 de zile după operație.

Ilie Bolojan, discuţii cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: ”Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului”
Ilie Bolojan, discuţii cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: ”Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului”

Prim-ministrul Ilie Bolojan a avut miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Momentul în care un porc mistreț i-a atacat pe polițiștii chemați să-l dea afară dintr-o casă din Florida. VIDEO
Momentul în care un porc mistreț i-a atacat pe polițiștii chemați să-l dea afară dintr-o casă din Florida. VIDEO

Un porc mistreț a pătruns într-o locuință din Florida, iar la scurt timp polițiștii au venit să-l evacueze. Animalul a început în acele momente să devină agresiv. Acesta a fost surprins de camerele de corp ale ofițerilor în sufrageria casei respective.

Mai multe capete de porc au fost descoperite în fața unor moschei din Paris. Pe unul dintre ele scria „Macron”
Mai multe capete de porc au fost descoperite în fața unor moschei din Paris. Pe unul dintre ele scria „Macron”

Cel puţin cinci capete de porc au fost descoperite marţi dimineaţă în faţa mai multor moschei din Paris și din apropiere, a anunţat pe X prefectul poliţiei din capitala franceză, Laurent Nuñez, care a denunţat aceste „acte abjecte”.

Recomandări
Harta celor mai mici salarii din România. Județele în care se câștigă și cu 70% mai puțin față de București
Harta celor mai mici salarii din România. Județele în care se câștigă și cu 70% mai puțin față de București

2026 se anunță un an al cumpătării. După ani de salturi de două cifre, majorările salariale nu vor depăși șapte procente, pe fondul încetinirii economiei și al impactului noilor tehnologii, în special al inteligenței artificiale.

30 de ani de PRO TV. 2008 - De la economia care duduia la criza mondială: cum a trăit România între euforie și prăbușire
30 de ani de PRO TV. 2008 - De la economia care duduia la criza mondială: cum a trăit România între euforie și prăbușire

Campania 30 de ani în 30 de zile a ajuns în anul în care România a crezut că poate zbura: 2008.

Magistrații au cerut ca pensionarea la 65 de ani să se aplice peste 20 de ani. Toate variantele discutate la Cotroceni
Magistrații au cerut ca pensionarea la 65 de ani să se aplice peste 20 de ani. Toate variantele discutate la Cotroceni

După discuțiile de la Cotroceni, negocierile pentru pensiile magistraților sunt tot în impas. Judecătorii și procurorii au cerut ca pensiile de serviciu să fie aproape egale cu ultimul venit net, nu de cel mult 70% din acesta, cum propune coaliția.