Satul din Romania care-si imparte numele cu noul presedinte: Iohanisfeld. Sperantele locuitorilor ce traiesc ca-n Evul Mediu

Dată publicare: 18-11-2014 17:36
Dată actualizare: 21-11-2014 00:32


Noul presedintele este asteptat in prima sa vizita, de dupa alegeri. Invitatia i-a fost lansata de catre locuitorii din Iohanisfeld, un sat cu nici 1000 de suflete, intemeiat de etnicii germani.

Oamenii vor sa i se planga ca, desi suntem in anul 2014, ei traiesc tot ca in Evul Mediu, fara apa curenta sau canalizare.

Iohanisfeld se afla in vestul judetului Timis, la 4 kilometri distanta de granita cu Serbia. Satul este relativ tanar. A fost infiintat de svabii banateni pe la 1805, la circa 9 decenii de la inceputul colonizarii Banatului.

Cei mai multi dintre etnici au plecat in Germania inainte de 1989, iar majoritari sunt acum romanii. Chiar si asa in proportie de 81% au votat cu Klaus Iohannis.

"Cum am votat intotdeauna, o data la 5 ani, am sperat sa fie mai bine. Dar greutatea a fost tot mai mare", spune unul dintre localnici.

"-Il asteptam cu drag, chiar am fi bucurosi...
-La o partida de tenis, dar pe iarba sau pe teren arabil...
-Asta ar fi mare lucru pentru noi."

Si daca tot este atat de mare asemanarea de nume, oamenii de aici au incercat sa afle care sunt gusturile presedintelui.

Doamna Ludovica este gata sa il aseze la masa: "I-as face o ciorba de perisoare. Sa vedem ce-i mai place, o fripturica, cu sarmale, smantana".

Gospodarii isi pun toate sperantele ca viitorul presedinte o sa fie la fel de harnic ca cel care a pus bazele asezarii lor.

"Iohanis o fost un neamt care ii poarta numele. O fost unul mai descurcaret in viata si de la numele lui se trage Iohanisfeld"

Iar nevoile sunt destule: "Nu suntem in varf de munte. Ne-ar trebui canalizare, apa, ne-ar trebui sa ne aduca gazul si asfalt." Primarul vrea sa ii scrie lui Klaus Iohanis o scrisoare si sa il invite in satul lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO