Invazie de rozatoare. Fermierii sunt disperati dupa ce iepurii si soarecii au compromis recoltele de pepeni

Dată publicare: 07-08-2014 19:36
Dată actualizare: 10-08-2014 06:59


Soarecii si iepurii au dat atacul in campurile de pepeni din vestul tarii iar zeci de fermieri sunt pur si simplu disperati.

Iarna blanda care a favorizat inmultirea rozatoarelor ar fi o explicatie, desi reprezentantii Directiei Agricole Arad spun ca soarecii cel putin nu sunt daunatori specifici ai culturilor de acest fel.

Un agricultor din Felnac, judetul Arad pune pepeni de 20 de ani insa nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie. Are 2 hectare si se uita cu necaz inspre pepenii distrusi. Soarecii le-au dat de gust si au distrus tot ce au putut. "Iepurii mananca pepenii rosii si soarecii, pepenele galben."

Situatia cea mai grava este in cazul culturilor de pepene galben, facute praf in proportie de 80%. "Soarecii s-au inmultit, noi am emis buletine de avertizareca oamenii sa faca tratamentele. Nu sunt daunatori specifici la pepeni si noi nu avem parghii sa ii ajutam pe fermieri cu despagubiri", a explicat Ioan Martin, director executiv Directia Agricola Arad.

Mai rau este ca pagubele nu pot fi recuperate prin asiguratori, pentru ca nimeni nu s-a gandit sa isi protejeze recolta impotriva soarecilor sau a iepurilor.

Tags: pepeni, soareci, iepuri,


VIDEO PROTVPLUS.RO