Explozie de cezariene in lumea intreaga. Romancele sunt in top


Ultimul update: Miercuri 03 Octombrie 2012 14:34
Data publicarii: Joi 19 Mai 2011 17:42
Categorie: Stiri Sociale

Asistam la o explozie de cezariene in intreaga lume, iar romancele sunt si ele in top. Desi aceasta operatie este interzisa fara o recomandare serioasa a medicului, iata ca jumatate dintre gravide aduc bebelusul pe lume in ziua aleasa.

Comoditatea, dar si frica de a nu sta in travaliu ore in sir doar cu o moasa sau o asistenta alaturi. La aceste lucruri se gandeste orice viitoare mama, care stie ca exista mari sanse ca ginecologul sa nu fie prezent cand ii vine sorocul. Asa ca varianta cezariana suna perfect.

O complicitate acoperita de un act (pe foaia de externare a gravidei este specificata o cauza medicala) face ca mai mult de jumatate din nasterile de la noi sa devina cezariene si nu nasteri la termen, comparativ cu o rata cuprinsa intre 15 si 30% la nivel european.

Acest lucru a dus la cresterea costurilor in maternitati. Exista si parti bune.

Intr-un sistem sanitar lasat la voia intamplarii, numarul crescut de cezariene a dus la scaderea numarului de culpe medicale.

"E o epidemie de cezariene in Romania, dar si in lume . Malpraxisul si tot mai multe reclamatii care sunt legate de momentul nasterii au facut ca si doctorii sa fie permisivi in acesta privinta", spune doctorul Radu Vladareanu, sef sectia de ginecologie Spitalul Elias.

Potrivit profesorului Vladareanu, riscul pentru mama e mai mic la nasterea naturala, dar pentru fat e mai sigura cezariana.

Statistic, bebelusii care vin pe lume prin cezariana sunt mai predispusi la terapia respiratorie neonatala. Dar cam atat. Mama este cea care intr-un final trebuie sa aleaga intre chinurile facerii si riscurile unei interventii chirurgicale complexe, sub anestezie.

Numar operatii cezariene efectuate:

- in 2005 - 47255
- in 2009 - 63680

Numar nascuti morti:

- in 2005 - 1262

- in 2009 - 969

La un numar de 1000 nou nascuti exista un numar de 10 decese la nastere.

Cititi si:

Ultima teorie. Judecata de Apoi vine pe 21 mai. Afla la ce ora in Romania

Kate Middleton e sterila? Soacra face dezvaluiri

Tags: sanatate, sarcina,

Cum te refaci dupa cezariana
Cezariana sau nastere naturala? Dilema mamelor in devenire
VIDEO PROTVPLUS.RO