Dupa magiunul de Topoloveni si scrumbia afumata de Dunare ar putea primi atestare europeana. Reteta este veche de 100 de ani


Ultimul update: Vineri 22 Mai 2015 06:51
Data publicarii: Marti 19 Mai 2015 19:20
Categorie: Stiri Sociale

Scrumbia afumata de Dunare ar putea fi primul produs din Delta cu atestare europeana. Un producator din Tulcea face toate demersurile pentru ca specialitatea dobrogeana sa primeasca denumirea de "origine protejata" si sa fie produsa doar in Romania.

Romania a reusit pana acum sa-si protejeze la nivel comunitar un singur produs: magiunul de Topoloveni.

Acum, pentru scrumbia afumata de Dunare se lupta un producator din Tulcea, care doreste sa obtina protectie europeana.

Este preparata dupa o reteta veche de o suta de ani. Dupa curatare, scrumbia este afumata la temperaturi scazute.

"Se foloseste doar rumegus natural, deci practic fumul este natural. Nu foloseste nici un fel de aditivi, coloranti, doar ingrediente naturale: sare, zahar si acest fum", a spus Lidia Suhov, inginer.

Dosarul va ajunge la Ministerul Agriculturii, apoi la Comisia Europeana. Demersul dureaza in unele cazuri chiar si cativa ani. Ca sa fie atestate, produsele trebuie sa primeasca avizul tuturor statelor membre. La final insa, toti producatorii din zona care vor respecta reteta traditionala vor putea sa beneficieze de avantajele statutului de produs protejat european.

"Produsul respectiv poate fi vandut mult mai usor si mai bine avand acel logo al UE, pentru ca creste increderea consumatorului", a explicat Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii.

Intre timp, pe masa expertilor de la Bruxelles a ajuns documentatia pentru novacul afumat din Tara Barsei, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti. Aceasta, traditionala din Mures, ar putea primi chiar luna viitoare titulatura de produs cu denumire de origine protejata.

Romania are deocamdata un singur produs protejat european: magiunul de Topoloveni. Mult mai rapizi decat noi au fost italienii, francezii si spaniolii, care au reusit sa obtina deja peste 200 de atestari fiecare. Per total, in Uniunea Europeana sunt recunoscute mai bine de 1.400 de produse traditionale.

In viitor, salamul de Nadlac, virslii de Brad, telemeaua din Marginimea Sibiului, branza de Bran, gemul de rubarba, carnatii de Plescoi, branza de gulianca si cea de Covurlui ar putea sa ajunga si ele in prima linie a produselor traditionale recunoscute in Europa.

VIDEO PROTVPLUS.RO