"Cu boala, cu asta m-am ales": Romanii care au muncit in strainatate se intorc in tara cu boli grave, fara asigurari medicale

Ultima actualizare: 18-07-2014 00:47

Mii de romani au plecat impinsi de saracie sa lucreze in strainatate, insa viata aspra le-a lasat urme adanci. S-au imbolnavit din cauza unor munci grele si acum s-au intors cu boli grave, fara o asigurare medicala.

La 45 de ani si dupa 10 ani de munca in Italia, o femeie din Neamt a ajuns sa stea mai mult in pat. Cand se ridica, se sprijina in baston, ca sa nu cada. A ingrijit batrani si a fost menajera, ca sa stranga bani sa-si faca in tara o casuta modesta. Din cauza muncii grele, s-a intors in tara cu dureri atroce la coloana si la cap, iar acum, femeia traieste din bursa scolara a fiicei ei de 16 ani. Nu are bani nici sa plateasca analizele, pentru ca un doctor sa-i dea un diagnostic concret.

"Cu boala, cu asta m-am ales si am facut un acoperis deasupra unde sa stam. Nu-mi pare rau ca am facut, insa imi pare rau ca, poate, puteam lucra aici si nu ajungeam asa", spune Vasilica Tanaselea.

Cand au aparut primele semne de boala, femeia s-a ferit sa le spuna celor la care lucra, de frica sa nu-si piarda serviciul. S-a tratat pe ascuns, dar nu a fost de ajuns. "Mi s-a spus sa raman internata, dar de frica sa nu-mi pierd locul de munca, nu am vrut sa raman. Faceam curatenie in genunchi, ca sa nu ma dea afara, am stat pana n-am mai putut", povesteste ea.

La Spitalul de Recuperare din Iasi, alte persoane se interneaza pentru boli pe care n-au avut bani sa le trateze in anii grei de munca in straintate. Una dintre paciente, o femeie de 60 de ani, a lucrat tot in Italia, la o batrana imobilizata la pat. Artroza de care suferea a evoluat.

"Exista o patologie vertebrala si consecinta cea mai frecventa e o hernie de disc lombara sau cervicala, deci dureri de coloana", explica dr. Doru Baltag, medic neurolog la Spitalul de Recuperare Iasi.

Pe langa zecile de pacienti care-si alina durerile in spitalele de recuperare din tara, altii sunt internati la sectiile de psihiatrie cu afectiuni legate de suferinta provocata de despartirea indelungata de familie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO