Campanie ProTV: Nasii tarabelor. Cine este familia Yuksek, cel mai mare jucator de pe piata
Mancam cu totii legume si fructe scumpe. Indiferent din ce piata le cumparam, pretul este dublu fata de cel real, iar gustul mai degraba de plastic. O afacere din care statul este inselat in fiecare an cu sume colosale, care ajung la 2 miliarde de euro.
Vanatoare de fantome sau lupta cu morile de vant, asa sunt sarcinile de serviciu pentru politisti si comisarii Garzii Financiare, care cauta evazionistii din importurile de legume si fructe.
Peste noapte apar firme care aduc marfa de peste granita si dispar in cateva zile, lasand in urma pagube de milioane de euro.
Autoritatile stiu prea bine cum functioneaza sistemul de fraudare, dar se declara neputincioase. De multe ori totul se intampla cu acordul lor.
Afumati, cel mai mare depozit de legume si fructe din Romania. Pe aici trec rosia si castravetele pe care il aveti in farfurie sau in frigider.
Anul trecut in Romania au fost importate oficial 200.000 de tone de legume si 350.000 de tone de fructe.
La aceasta cantitate, evaziunea fiscala a fost estimata la aproape 2 miliarde de euro.
Cei care s-au lansat in afacerea importurilor sunt bogati, dar discreti. Opinia publica afla despre ei din cand in cand, dupa ce mai fac politistii descinderi si confisca TIR-uri cu marfa.
Din cele aproape 25.000 de TIR-uri care au intrat prin vamile romanesti anul trecut, confiscate au fost doar 48. Un urias procent de doar 0.19%! Turci, arabi, italieni si greci s-au imbogatit halucinant de repede.
Pe la Giurgiu intra zilnic sute de tiruri care alimenteaza depozitele uriase de gros, care comanda marfa prin intermediul unor firme fantoma.
Firmele intermediare raman cu datoriile la stat si fac masiv evaziune fiscala, depozitele au afaceri curate, cu profit zero in acte.
Administratorii, in general turci, arabi, macedoneni, sunt de negasit, pentru ca ori nu au fost niciodata in Romania, ori parasesc tara la primul semnal de alarma.
Familia Yuksek, cel mai mare jucator de pe piata importurilor de legume si fructe
De cativa ani, piata importurilor de legume si fructe e dominata de familia Yuksek. Fratii kurzi Sahin, Abbas si Ayhan Yuksek, impreuna cu alti verisori si apropiati, sunt cei mai importanti jucatori din piata.
Liderul este Sahin Yuksek, care inseamna in limba turca "Soim la Inaltime", un individ extrem de discret. Patroneaza firma „Yuksek International Fruct".
Firma Yuksek este furnizor pentru cele mai mari hipermarketuri din Romania. Informatia apare pe site-ul companiei.
Familia detine mai multe firme. Despre unele dintre ele politistii spun ca ar fi paravan pentru evaziune fiscala.
De altfel, multe firme din domeniul importului de legume si fructe sunt detinute de cetateni kurzi, originari din acelasi orasel ca si familia Yuksek: Samandag, provincia Hatay.
Am incercat sa luam legatura cu familia Yuksek. Am sunat la firma, am trimis solicitare scrisa, dar nimic.
Strada Viorele din Voluntari, la numarul 7. Gasim un mesaj religios. La aceasta adresa figureaza sediul societatii Piruze COM, SRL.
Intr-un an cifra de afaceri a firmei se ridica la peste 1,4 miliarde de lei, adica in jur de 320 de milioane de euro.
Proces pierdut de statul roman pentru ca inspectorii Garzii Financiare nu s-au prezentat
Piruze Com a fost timp de 2 ani cea mai importanta firma-fantoma din domeniul importurilor, o adevarata visterie de bani negri.
Firma a fost infiintata in 2008 de Sedat Yuksek. La mijlocul anului 2010, kurdul a simtit ca intra in atentia organelor de control si a cedat firma catre doi egipteni. Acestia locuiesc in desertul Sahara, satul El Sharkia.
Cauta sa-si stearga urmele si orice control, orice verificare pe acest circuit sa fie cat mai mult ingreunata.
Aceste societati nefiind gasite la sediu, nefiind gasite persoanele, la un moment dat esti in imposibilitatea de a trage o concluzie, de a merge pana la capat.
Societatea Piruze a derulat afaceri, dar a uitat sa mai vireze si darile la bugetul de stat.
Initial, inspectorii Garzii Financiare l-au dat in judecata pe fondatorul Sedat Yuksek, incercand sa anuleze in instanta cesionarea actiunilor catre cei doi egipteni din Sahara.
Dar statul roman a pierdut procesul, pentru ca inspectorii nu s-au prezentat la proces.
Am mers la sediul Yuksek, in incercarea de a discuta cu patronii. Am nimerit exact in momentul in care o echipa a Garzii Financiare era in control.
Nu am fost primiti, ba mai mult, s-a apelat la garzile de corp, pentru intimidare.
Caracatita evaziunii este dublata de spagile pentru obtinerea unei tarabe in piata si triplata de peschesurile platite autoritatilor noastre.
Preturi de 10 ori mai mari
La multe produse, pretul ajunge sa creasca de la vama pana la taraba si de 10 ori.
Importatorii aduc strugurii cu 0,94 de lei kg si ii vind si cu 15 lei. Salata verde este importata cu 0,52 de lei kilogramul si se vinde 2,5 lei, iar varza intra cu 0,53 de lei kilogramul si se vinde cu 2,5.
Si adaosul se pune cu varf si indesat pentru fiecare produs.
Cand tragi linie, nasii tarabelor castiga, iar romanul pierde pe toate partile: bani la buget, producatori autohtoni desfiintati, marfa scumpa si fara gust in piete.
Sursa: Pro TV
Etichete: legume, fructe, frauda, importatori, firme fantoma, Nasii Tarabelor,
Dată publicare:
02-07-2012 18:27