"Fabricat in Romania", eticheta care ar putea sa-i scoata la lumina pe agricultorii romani
E o regula simpla respectata de polonezi. Ei cumpara doar produse facute de ai lor, iar guvernul ii ajuta construind piete de desfacere direct la sat.
Si de-ar avea unde sa vanda, producatorii nostri sunt descurajati de importurile mult mai ieftine decat isi permit ei sa dea marfa.
Pe o taraba din Brasov, o vanzatoare are intinsa lumea larga. Gustoasa, aromata, foarte foarte dulce si de prima calitate, marfa este vanduta cu laude. Doar pretul lasa gust amar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Capsunile grecesti sau turcesti cumparate en-gross sunt mai ieftine decat isi permite sa vanda la aceasta ora un producator din Satu Mare, de exemplu.
Situatia este nedreapta si cu merele romanesti. Cele aurii, aduse de peste mari, sunt mai pretuite de cumparatori decat cele autohtone.
Polonia, o tara care in 2011 a exportat de trei ori mai mult decat Romania, isi ajuta producatorii printr-o regula simpla, confirmata direct la taraba. Din anii '90, agricultorii lor au acces la credite cu dobanzi mici, iar guvernantii au grija sa le vanda direct consumatorilor.
"Incercam sa incurajam autoritatile locale sa construiasca piete locale si cred ca vom putea sa construim 300 de astfel de piete", spune Darius Goszczynski, director de promovare in Ministerul Agriculturii din Polonia.
Iar clientul lor a invatat sa caute eticheta "made in Poland".