"Fabricat in Romania", eticheta care ar putea sa-i scoata la lumina pe agricultorii romani


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 18:28
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2012 18:15
Categorie: Stiri Economice

E o regula simpla respectata de polonezi. Ei cumpara doar produse facute de ai lor, iar guvernul ii ajuta construind piete de desfacere direct la sat.

Si de-ar avea unde sa vanda, producatorii nostri sunt descurajati de importurile mult mai ieftine decat isi permit ei sa dea marfa.

Pe o taraba din Brasov, o vanzatoare are intinsa lumea larga. Gustoasa, aromata, foarte foarte dulce si de prima calitate, marfa este vanduta cu laude. Doar pretul lasa gust amar.

Capsunile grecesti sau turcesti cumparate en-gross sunt mai ieftine decat isi permite sa vanda la aceasta ora un producator din Satu Mare, de exemplu.

Situatia este nedreapta si cu merele romanesti. Cele aurii, aduse de peste mari, sunt mai pretuite de cumparatori decat cele autohtone.

Polonia, o tara care in 2011 a exportat de trei ori mai mult decat Romania, isi ajuta producatorii printr-o regula simpla, confirmata direct la taraba. Din anii '90, agricultorii lor au acces la credite cu dobanzi mici, iar guvernantii au grija sa le vanda direct consumatorilor.

"Incercam sa incurajam autoritatile locale sa construiasca piete locale si cred ca vom putea sa construim 300 de astfel de piete", spune Darius Goszczynski, director de promovare in Ministerul Agriculturii din Polonia.

Iar clientul lor a invatat sa caute eticheta "made in Poland".

VIDEO PROTVPLUS.RO