Fructele si legumele din magazine sunt "romanesti" doar partial. Micii producatori, in dificultate
Ne plangeam ca nu gasim fructe si legume autohtone pe saturate. Iata ca s-au umplut magazinele, doar ca marfurile nu sunt tocmai autentice.
Cum altfel poti spune despre o recolta crescuta in pamantul nostru, dar din seminte hibrid aduse din tari in care parfumul si gustul sunt deja amintire? Practic, agricultorii mari au inceput sa produca la scara industriala, iar cei mici nu stiu cum sa-si strecoare marfa in magazine.
Cel mai mare colector de mere, pere, pepeni, prune si piersici din tara tocmai a terminat ce mai ramasese din productia de anul trecut.
Pentru ca aprovizioneaza patru mari retaileri, si-a securizat deja, prin contract, viitoarea recolta a opt producatori romani.
Primul rod va ajunge in magazine la jumatatea lunii august.
Bazinul Olt are aproape de parguire cateva sute de tone de fructe pe care romanii erau obisnuiti sa le cumpere de pe marginea drumului.
"Luam rasad cumparat cu samanta de la greci, noi am cultivat de prea multe ori si se imbolnaveste, se usuca cultura, nu sunt rezistente", spune un producator.
Valabil si pentru ardei gras, dovlecei sau rosii.
Cei care pastreaza, aparent, si samanta, si gustul, sunt micii producatori care invata cu greu exigentele comertului mare.
Lupta pentru recolta 2012 abia a inceput. Desi va fi cu un sfert mai redusa fata de toamna trecuta, e clar ca toti vor sa si-o adjudece.