BBC: Sistemul medical din Romania, in colaps. Unul din 10 medici pleaca!

Dată publicare: 12-08-2010 00:00
Dată actualizare: 22-06-2012 21:04


spital

Romania are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sanatate din UE, iar din cauza recesiunii intentioneaza sa cheltuiasca si mai putin. Riscurile pentru pacienti vor creste astfel, scrie BBC.

Britanicii pleaca de la cazul din luna mai al unui baietel dintr-un sat romanesc, care a murit din cauza unei infectii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractura. 

Tatal micutului spunea atunci ca daca ar fi avut mai multi bani, probabil fiul sau s-ar fi intors acasa sanatos, dar asa, saracia i-a pecetluit soarta.

Moartea lui Constantin arata cat de bolnav este sistemul medical din Romania, comenteaza cei de la BBC News.

"Fantoma lui ne bantuie. Cred ca acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul si toate esecurile noastre se reflecta in astfel de cazuri", afirma medicul Romeo Stanculescu, noul director al spitalului din Slatina.

Pe teritoriul Romaniei, spitale ca acesta au datorii mari. Uneori, ele isi pot permite doar sa plateasca unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea raman fara lucrurile de baza, cum ar fi antibiotice sau fasa.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a primit un buget mai mic decat orice alt Minister al Sanatatii din UE, respectiv doar 3,6% din PIB, mai putin de jumatate din cat aloca Marea Britanie si o treime din bugetul sanatatii din Germania.

Ministrul nu considera insa ca sistemul este in pragul colapsului. "Nu l-as descrie drept colaps, ci mai degraba ca o situatie foarte dificla pentru moment - o rascruce in 2010. Trebuie sa gasim drumul corect care sa ne scoata din aceste probleme", a adaugat ministrul.

Un ministru al Sanatatii petrece in functie in Romania aproximativ opt luni, comenteaza BBC News. "In ultimii 20 de ani, am avut 19 ministrii ai Sanatatii. Unii dintre ei au inceput ceva dar nu au avut timp sa vada rezultatele, ca un alt ministru, cu o strategie diferita i-a urmat in functie", recunoaste Cseke.

In iulie, Attila Cseke a transferat controlul majoritatii spitalelor consiliilor locale. Aceasta a fost o miscare controversata, de la care ministrul asteapta sa aduca mai multi bani in spitale.

Din 2007, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, au plecat din Romania catre Europa Occidentala, unde pot castiga de zece ori mai mult.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO