Banala salata, leguma anului: a umplut de bani 8.000 de cultivatori romani
Daca tot nu avem cartofi, varza si fasole, macar vom manca salata pe saturate. Cei mai harnici cultivatori scot si 10.000 de euro la hectar.
Din pacate, putini mai cultiva soiurile romanesti: "Marilena" sau "Silvia" si s-au orientat catre "Eisberg" sau "Verona".
O felie de salata lolorosso ajunge sa coste la restaurant aproape cat o salata intreaga. Este frustrant, spun cultivatorii: reprezinta o zecime din intregul sandvis.
Adrian, de exemplu, stie ca italienii sunt in stare sa manance salata verde sub orice forma. Asa ca, langa Peris omul nostru este intr-o continua cautare a excelentei. Un partener din Italia ii livreaza samanta din care creste "Radichio". Soiul seamana cu varza rosie si are gust amarui.
"Radichio de Trevizo" a rezistat cu brio asta iarna la -30 de grade Celsius. Romanul o scoate cu tot cu radacina, o aseaza in vase cu apa si, in doua saptamani, o vinde.
Delicatesa suprema este insa "Castel de Franco". Seamana cu un trandafir si i-a cucerit pe bucatarii din toata lumea.
Pana si unele lanturi de fast-food prepara sandvisurile cu Eisberg de la Peris si Adunatii Copaceni.
Asa ca, in loc de buruieni, romanii harnici ar putea aclimatiza niste soiuri de salata verde, ca tot avem trei milioane de hectare de parloaga.