Au inceput negocierile pentru carnea de miel bio de la stanele din tara. Cat costa un kilogram de animal viu

Dată publicare: 06-04-2017 18:16
Dată actualizare: 09-04-2017 07:47


Nu-i chip de odihna la stana in aceste zile. Vine Pastele, iar romanii care apreciaza carnea de ied sau de miel prefera in general sa mearga direct la producator.

Si preturile sunt mai bune ca la magazin. Ciobanii cer in jur de 20 de lei pe kilogram pentru animalul viu.

Bacau

In gospodaria acestui cioban din Bacau, 300 de oi din rasa Turcana sunt hranite numai cu nutret natural, iar din acest motiv mieii sunt mari si frumosi.

Cumparator: "Cat e kilul de miel?"
Cioban: "Pai cat ne putem intelege, la 20."
Cumparator: "20 mi se pare cam scump totusi."
Cioban: "Nu e scump, la cata cheltuiala este pentru animale inca e putin."
Cumparator: "Poate iau doi si faceti discount."

Pentru ca animalele au carnea frageda, gospodarul nu duce lipsa de clienti.

Cumparator: "Am auzit ca sunt crescuti eco si ne intereseaza latura asta bio. Am incredere ca am mai luat si anul trecut si stiu ca marfa este de calitate."

Ion Lungu, proprietar stana: "Omul de rand mai degraba vine la taran si ia. Are incredere ca stie ce ia."

Constanta

Extrem de linistit este si ‘nea Sandu din Poaiana Verde, judetul Constanta. Are la vanzare 70 de miei si crede ca in doar cateva zile ii va da pe toti.

Gheorghe Sandu, fermier: "Kilogramul de miel in viu tot ca anul trecut, 120 pana la 14 kilograme. Negociem, mai lasam, mai asta. E crescut, e mancat bio, nu este crescut cu toate nenorocirile."

Cine nu vrea sa se complice poate lua de la stana animalul sacrifiat. Aici costa 18 lei kilogramul. In viu ar fi fost 12.

Constantin Stand, crescator animale: "Aici vede tot cum il iau curat. Il curat in fata omului, l-a luat si sanatate."

Dolj

Pentru cei care apreciaza carnea de ied si de capra, vestile sunt si mai bune. Un kilogramul se vinde in zona Olteniei cu 10 lei.

Ion Bitu, proprietar ferma: "Uitati ce natura avem, nu sunt adusi din Australia, ce vedem in supermarketuri, unde ajung la 40 de kilograme carcasa si e plin de concentrate, pe cand al nostru doar cu porumb, lucerna si iarba."

Crescatorii spun ca mieii nascuti in ianuarie sau la inceputul lunii februarie vor avea in jur de 10-15 kilograme inainte de Paste. Carnea lor este frageda si cu un continut nutritiv ridicat.


VIDEO PROTVPLUS.RO