Sunca, slanina si carnati, insirate in afumatorile din Transilvania. Clientii se inghesuie sa cumpere bunataturi pentru Paste
Desi suntem in post si ne pregatim pentru Paste, in gospodariile din Transilvania toata lumea vorbeste numai despre carnea de porc. In timp ce mielul este ignorat, barbatii vrednici au insirat deja in afumatori carne, sunca, slanina ori carnati.
Le vor lasa in tihna sa capete savoare inainte sa le scoata la vanzare. Comenzile sunt facute din vreme iar afacerea este tinuta la foc continuu.
La mica distanta de Targu Mures, in satul Panet, il gasim pe Nea Martin. Are o afumatoare renumita in zona, iar clienti din trei judete stau la coada in fata gospodariei ca sa cumpere din bunatatile preparate aici. Aici toata lumea pare ca se pregateste pentru Craciun si nu pentru Paste.
Pusi fata in fata cu oferta clientii mai au putin si lesina de pofta. Se munceste de zor si in Maramures. Intr-o afumatoare, de pilda, doritorii sunt trecuti pe o lista de asteptare. Maistrul mezelar respecta doar retetele traditionale de preparare a bucatelor pe care le afuma ulterior cu rumegus de fag.
Marin Rus: "Nu este o regula sa tai porcul doar inainte de Craciun sau de Pasti, clientii pe tot parcusul anului isi fac programari. Incerc ca pe viitor sa-mi largesc mica afacere fiindca solicitarile sunt destul de mari."
Este si cazul altui fermier, care are in gospodarie peste patru sute de oi, vaci si porci.
Ilie Chiver: "Cand ni s-a terminat carnea, noi ii luam si ii sacrificam pentru ca eu nu mananc numai la Craciun, mananc in fiecare zi, numai ca nu am porci cate cereri as avea."
Un kilogram de carne de porc in viu costa in aceasta perioada cel mult 6 lei, in timp ce pentru miel crescatorii cer in jur 10-12 lei.