Crescatorii de miei ies pe piata cu oferte indraznete de Paste. De ce este preferata in strainatate rasa de carne Palas
Se apropie Pastele si crescatorii de miei ies la piata cu oferte indraznete. Din dorinta de a-si imbunatati rasele, pentru o carne frageda, si aromata, au incrucisat oile autohtone cu berbeci din Franta, Germania, si Ungaria.
De 30 de ani au avut nevoie cercetatorii din Constanta pentru a crea o varietate de oi care sa se alinieze la cerintele pietii. Rasa de carne Palas a fost obtinuta prin incrucisarea merinosului dobrogean cu celebra Ille de France, una dintre cele mai valoroase din lume.
Fiecare mielut primeste la nastere un numar matricol pentru ca in momentul in care este dat spre reproductie sa i se stie originile. Se evita astfel imperecherea inrudita care ar putea duce la malformatii ce ar putea afecta rasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La peste 3 ani de la omologare, produsul a ajuns deja in fermele crescatorilor si are succes si pe pietele din strainatate, unde cumparatorii prefera o carne de oaie fara gust specific si fara miros. Friptura de miel Pallas aduce cu carnea de vita, spun crescatorii.
Radu Raducu, directorul Institututului de Cercetare Palas: "Prin imbunatatirea calitati carnii, incrucisare care a stat la baza rasei de carne, acest miros si gust specific se manifesta foarte putin si de multe ori cred ca se apropie de gustul carnii de vita."
La 3-4 luni, mieii de Palas ajung sa cantareasca, uneori, chiar si 50 de kilograme, dublu fata de Merinosul autohton, spre exemplu.
In judetul Alba, acest fermier a adus in urma cu cativa ani noua berbeci din rasa englezeasca Suffolk, rasa cu cea mai mare viteza de crestere. Acum, fermierul are peste 400 de miei obtinuti din incrucisarea acestei rase cu țigaia romaneasca. Dupa o luna de viata, metisul cantareste cu 5 kilograme mai mult decat un miel dintr-o rasa obisnuita.
Este o diferenta intre ei la greutate de 10 kilogtame si au aceeasi varsta, in jur de 2 luni, rasa Suffolk are un spor de crestere cu mult mai mare decat orice rasa de la noi din tara.
In plus, carnea are un gust aparte, nu are grasime si este mult mai frageda, cu un continut scazut de colesterol.
Ioan Moga, crescator de oi: "Metisii astia au carnea mult mai buna;intre muschi nu exista grasime ca la țurcana sau la țigaie, e o carne foarte buna, nu iti dai seama ca e chiar miel. Pretul e un pic mai mare, ca astia sunt mai cautati, ca lumea si-a dat seama; in jur de 10-11 lei."
Si in Maramures un crescator de oi a mizat pe rasa Ile de France si in urma cu 5 ani a cumparat 15 berbeci. Din primul an a putut scoate la vanzare peste 700 de metisi. Mielul romanesc se vinde cu 9-10 lei kg, iar metisii cu 11-12 lei.