Cum se pregatesc comerciantii de produse traditionale, pentru Paste. Oamenii ajung sa isi faca programare la afumatoare

×
Codul embed a fost copiat

Este agitatie mare zilele acestea in gospodariile din Transilvania.

Pentru ca Pastele se apropie, gospodarii au insirat deja in afumatori bucatele, pe care le lasa, in tihna, sa capete un gust deosebit.

Cererea este mare, iar cei priceputi abia mai fac fata comenzilor de carne, sunca, slanina ori carnati pentru masa de sarbatoare.

La numai un pas de Targu Mures, in satul Panet, se afla afumatoarea traditionala a lui Nea Martin. Este renumita in zona, iar clienti din trei judete stau la coada in fata gospodariei ca sa cumpere bunatatile afumate.

Citește și
mancare exces
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Client: "Nu se compara cu ceea ce este in hipermarket. Mai ales cum face domnul aici slanina si carnatiul. E foarte bun."

Tot mai multi romani vor sa aiba pe masa de Paste preparate din carne de porc, spun comerciantii.

Borbely Marton, comerciant: "Anul acesta am avut mai mult de afumat. Oamenii - cam 20 % - au taiat mai mult ca pana acum."

Iar pofticiosii sunt pusi fata in fata cu oferta - asa ca decizia este una extrem de grea.

Forfota mare este si in Maramures. Intr-o afumatoare, de pilda, clientii isi fac programari din timp si sunt trecuti pe o lista de asteptare. Oamenii sunt atrasi de modul traditional de preparare a carnii, spune cu mandrie proprietarul.

Marin Rus, comerciant: "Clientii pe tot parcusul anului isi fac programari. Majoritatea sunt invatati cu produse traditionale, cu produse naturale."

Un fermier, de exemplu, are in gospodarie peste patru sute de oi, vaci si porci si rar ajunge sa cumpere carne din magazin.

Ilie Chiver, fermier: "Cand ni s-a terminat carnea, noi ii luam si ii sacrificam pentru ca eu nu mananc numai la Craciun, mananc in fiecare zi, numai ca nu am porci cate cereri as avea."

Un kilogram de carne de porc costa in aceasta perioada cel mult sase lei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Fenomenul online
Fenomenul online "food porn" a ajuns si in Romania. Cele mai apetisante feluri de mancare postate pe Facebook sau Instagram

Un fenomen nou acapareaza retelele de socializare: food-porn sau pornografia culinara, cum este numita de specialistii media, strange la un loc fotografiile cu mancare apetisanta, postate pe Facebook sau Instagram.

De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac

 Stomacul uman poat fi umplut cu aproximativ 3 litri de bol alimentar. Imens. Explicatia sta insa in genetica. Stramosii nostri aveau nevoie de aceste dimensiuni pentru situatiile rare ce-i drept, cand gaseau mancare din abundenta.

Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina
Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina

Gustoasele bucate romanesti i-au cucerit si pe straini, dovada ca merg foarte bine la export. Vedete sunt branzeturile si lactatele: branza de burduf, casul sau telemeaua, chefirul, sana, dar si mezelurile si slanina.

Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi
Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi

Carnatii, toba, caltabosul si alcoolul pot dauna grav sanatatii daca meseanul exagereaza asa cum s-a intamplat si de aceste Sarbatori.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).