Cum se pregatesc comerciantii de produse traditionale, pentru Paste. Oamenii ajung sa isi faca programare la afumatoare
Este agitatie mare zilele acestea in gospodariile din Transilvania.
Pentru ca Pastele se apropie, gospodarii au insirat deja in afumatori bucatele, pe care le lasa, in tihna, sa capete un gust deosebit.
Cererea este mare, iar cei priceputi abia mai fac fata comenzilor de carne, sunca, slanina ori carnati pentru masa de sarbatoare.
La numai un pas de Targu Mures, in satul Panet, se afla afumatoarea traditionala a lui Nea Martin. Este renumita in zona, iar clienti din trei judete stau la coada in fata gospodariei ca sa cumpere bunatatile afumate.
Client: "Nu se compara cu ceea ce este in hipermarket. Mai ales cum face domnul aici slanina si carnatiul. E foarte bun."
Tot mai multi romani vor sa aiba pe masa de Paste preparate din carne de porc, spun comerciantii.
Borbely Marton, comerciant: "Anul acesta am avut mai mult de afumat. Oamenii - cam 20 % - au taiat mai mult ca pana acum."
Iar pofticiosii sunt pusi fata in fata cu oferta - asa ca decizia este una extrem de grea.
Forfota mare este si in Maramures. Intr-o afumatoare, de pilda, clientii isi fac programari din timp si sunt trecuti pe o lista de asteptare. Oamenii sunt atrasi de modul traditional de preparare a carnii, spune cu mandrie proprietarul.
Marin Rus, comerciant: "Clientii pe tot parcusul anului isi fac programari. Majoritatea sunt invatati cu produse traditionale, cu produse naturale."
Un fermier, de exemplu, are in gospodarie peste patru sute de oi, vaci si porci si rar ajunge sa cumpere carne din magazin.
Ilie Chiver, fermier: "Cand ni s-a terminat carnea, noi ii luam si ii sacrificam pentru ca eu nu mananc numai la Craciun, mananc in fiecare zi, numai ca nu am porci cate cereri as avea."
Un kilogram de carne de porc costa in aceasta perioada cel mult sase lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, carne, afumătoare, mancare tradiționala,
Dată publicare:
27-03-2017 07:49