Cum se pregatesc comerciantii de produse traditionale, pentru Paste. Oamenii ajung sa isi faca programare la afumatoare

×
Codul embed a fost copiat

Este agitatie mare zilele acestea in gospodariile din Transilvania.

Pentru ca Pastele se apropie, gospodarii au insirat deja in afumatori bucatele, pe care le lasa, in tihna, sa capete un gust deosebit.

Cererea este mare, iar cei priceputi abia mai fac fata comenzilor de carne, sunca, slanina ori carnati pentru masa de sarbatoare.

La numai un pas de Targu Mures, in satul Panet, se afla afumatoarea traditionala a lui Nea Martin. Este renumita in zona, iar clienti din trei judete stau la coada in fata gospodariei ca sa cumpere bunatatile afumate.

Citește și
mancare exces
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac

Client: "Nu se compara cu ceea ce este in hipermarket. Mai ales cum face domnul aici slanina si carnatiul. E foarte bun."

Tot mai multi romani vor sa aiba pe masa de Paste preparate din carne de porc, spun comerciantii.

Borbely Marton, comerciant: "Anul acesta am avut mai mult de afumat. Oamenii - cam 20 % - au taiat mai mult ca pana acum."

Iar pofticiosii sunt pusi fata in fata cu oferta - asa ca decizia este una extrem de grea.

Forfota mare este si in Maramures. Intr-o afumatoare, de pilda, clientii isi fac programari din timp si sunt trecuti pe o lista de asteptare. Oamenii sunt atrasi de modul traditional de preparare a carnii, spune cu mandrie proprietarul.

Marin Rus, comerciant: "Clientii pe tot parcusul anului isi fac programari. Majoritatea sunt invatati cu produse traditionale, cu produse naturale."

Un fermier, de exemplu, are in gospodarie peste patru sute de oi, vaci si porci si rar ajunge sa cumpere carne din magazin.

Ilie Chiver, fermier: "Cand ni s-a terminat carnea, noi ii luam si ii sacrificam pentru ca eu nu mananc numai la Craciun, mananc in fiecare zi, numai ca nu am porci cate cereri as avea."

Un kilogram de carne de porc costa in aceasta perioada cel mult sase lei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Fenomenul online
Fenomenul online "food porn" a ajuns si in Romania. Cele mai apetisante feluri de mancare postate pe Facebook sau Instagram

Un fenomen nou acapareaza retelele de socializare: food-porn sau pornografia culinara, cum este numita de specialistii media, strange la un loc fotografiile cu mancare apetisanta, postate pe Facebook sau Instagram.

De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac

 Stomacul uman poat fi umplut cu aproximativ 3 litri de bol alimentar. Imens. Explicatia sta insa in genetica. Stramosii nostri aveau nevoie de aceste dimensiuni pentru situatiile rare ce-i drept, cand gaseau mancare din abundenta.

Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina
Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina

Gustoasele bucate romanesti i-au cucerit si pe straini, dovada ca merg foarte bine la export. Vedete sunt branzeturile si lactatele: branza de burduf, casul sau telemeaua, chefirul, sana, dar si mezelurile si slanina.

Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi
Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi

Carnatii, toba, caltabosul si alcoolul pot dauna grav sanatatii daca meseanul exagereaza asa cum s-a intamplat si de aceste Sarbatori.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.