Cum se pregatesc comerciantii de produse traditionale, pentru Paste. Oamenii ajung sa isi faca programare la afumatoare

×
Codul embed a fost copiat

Este agitatie mare zilele acestea in gospodariile din Transilvania.

Pentru ca Pastele se apropie, gospodarii au insirat deja in afumatori bucatele, pe care le lasa, in tihna, sa capete un gust deosebit.

Cererea este mare, iar cei priceputi abia mai fac fata comenzilor de carne, sunca, slanina ori carnati pentru masa de sarbatoare.

La numai un pas de Targu Mures, in satul Panet, se afla afumatoarea traditionala a lui Nea Martin. Este renumita in zona, iar clienti din trei judete stau la coada in fata gospodariei ca sa cumpere bunatatile afumate.

Citește și
mancare exces
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Client: "Nu se compara cu ceea ce este in hipermarket. Mai ales cum face domnul aici slanina si carnatiul. E foarte bun."

Tot mai multi romani vor sa aiba pe masa de Paste preparate din carne de porc, spun comerciantii.

Borbely Marton, comerciant: "Anul acesta am avut mai mult de afumat. Oamenii - cam 20 % - au taiat mai mult ca pana acum."

Iar pofticiosii sunt pusi fata in fata cu oferta - asa ca decizia este una extrem de grea.

Forfota mare este si in Maramures. Intr-o afumatoare, de pilda, clientii isi fac programari din timp si sunt trecuti pe o lista de asteptare. Oamenii sunt atrasi de modul traditional de preparare a carnii, spune cu mandrie proprietarul.

Marin Rus, comerciant: "Clientii pe tot parcusul anului isi fac programari. Majoritatea sunt invatati cu produse traditionale, cu produse naturale."

Un fermier, de exemplu, are in gospodarie peste patru sute de oi, vaci si porci si rar ajunge sa cumpere carne din magazin.

Ilie Chiver, fermier: "Cand ni s-a terminat carnea, noi ii luam si ii sacrificam pentru ca eu nu mananc numai la Craciun, mananc in fiecare zi, numai ca nu am porci cate cereri as avea."

Un kilogram de carne de porc costa in aceasta perioada cel mult sase lei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Fenomenul online
Fenomenul online "food porn" a ajuns si in Romania. Cele mai apetisante feluri de mancare postate pe Facebook sau Instagram

Un fenomen nou acapareaza retelele de socializare: food-porn sau pornografia culinara, cum este numita de specialistii media, strange la un loc fotografiile cu mancare apetisanta, postate pe Facebook sau Instagram.

De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac
De ce nu trebuie sa terminam toata mancarea din farfurie. Dieta populara care creste riscul de cancer de stomac

 Stomacul uman poat fi umplut cu aproximativ 3 litri de bol alimentar. Imens. Explicatia sta insa in genetica. Stramosii nostri aveau nevoie de aceste dimensiuni pentru situatiile rare ce-i drept, cand gaseau mancare din abundenta.

Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina
Exportam tot mai multe produse alimentare traditionale. Cati bani s-au incasat anul trecut din branza de burduf si slanina

Gustoasele bucate romanesti i-au cucerit si pe straini, dovada ca merg foarte bine la export. Vedete sunt branzeturile si lactatele: branza de burduf, casul sau telemeaua, chefirul, sana, dar si mezelurile si slanina.

Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi
Romanii au facut din nou exces la masa de Craciun si au mancat pana li s-a facut rau. Cati au chemat ambulanta a doua zi

Carnatii, toba, caltabosul si alcoolul pot dauna grav sanatatii daca meseanul exagereaza asa cum s-a intamplat si de aceste Sarbatori.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.