Romania a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperechere. Problemele cu care se confrunta crescatorii
Mai avem de asteptat pana sa mancam o friptura frageda si suculenta, dintr-o vaca de rasa straina crescuta aici. Romania a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperecherea vacilor de carne, se plang crescatorii.
Asa ca sunt nevoiti sa importe material seminal, iar in final ne trezim cu vitei care nu se pot adapta nici conditiilor de clima si nici furajelor din Romania.
Specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala din Balotesti incearca sa gaseasca furajele potrivite, astfel incat sa creasca productivitatea atat la lapte, cat si la carne in cazul celor mai cunoscute rase de vaci. Mai au insa o problema: taurii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Teodor Mihalcea, director tehnic Institutul National de Cercetare pentru Nutritia Animalelor: "Luam material de la o firma din Franta, cea care asigura testarea taurilor din rasa respectiva."
Acesta este un semtest. Inainte de 1989 era cel mai mare centru de testare a taurilor din Romania. Materialul biologic de aici ajungea in toata tara. Acum a fost distrus, grajdurile au fost puse la pamant, iar aici cresc doar balarii si cativa cai.
Din pacate materialul biologic strain nu este adaptat conditiilor din Romania, se plang crescatorii.
Toader Imparatu Neata, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Romania: "Din punct de vedere al adaptarii avem o problema cu animalele care sunt din rasa pura din exterior, indiferent ce rasa este. Cand vin in Tara Romaneasca, dau un exemplu, din o suta de capete 40-50 pica din punct de vedere al adaptabilitatii. Nu se adapteaza la conditiile de mediu, la conditiile de furajare, la conditiile de pardoseala. Animalul respectiv suporta anumite traume."
Din aceasta cauza carnea nu este tocmai frageda spun zootehnistii romanii. Cei care cresc insa vaci din rasa Angus spun ca animalele lor s-au invatat aici. Curand vor folosi tauri din rasa angus romanesc.
Sorin Suciu, director Asociatia Aberdeen Angus Romania: "Clima este diferita fata de Anglia, Scotia. Sunt mai adaptate la seceta. La anul o sa avem primii taurasi care sa produca material seminal."
La randul sau ministrul Agriculturii sustine ca cei care cresc taurasi din rase straine sunt ajutati de stat, asa ca ii invita pe fermieri sa aplice pentru a primi finantare.
Sursa: Pro TV
Etichete: centru, agricultura, carne, import, friptura, vaci, vita, cercetare, tauri,
Dată publicare:
04-04-2017 21:09