An profitabil pentru proprietarii de livezi. Productia de prune, de trei ori mai mare: "Ce horinca buna va iesi din ele!"
Nici nu se arata bine toamna la orizont, ca gospodarii care au livezi intinse se si gandesc la productia de fructe. La capitolul prune, producatorii din Alba si Maramures spun ca vor fi batute recorduri anul acesta.
Cu totii prevestesc, pe langa magiun, si o tuica de soi. Cantitatile sunt in unele zone si de trei ori mai mari decat in anii trecuti, asa ca preturile vor fi si ele mai mici. Singurele fructe mai scumpe vor fi perele, estimeaza fermierii.
In localitatea Buciumi, din Maramures, prunii stau sa se rupa sub greutatea fructelor mov-albastrui. Anul trecut, la un hectar, se recoltau 5 tone de fructe. Acum sunt 15-20 de tone.
Ionut Pop, administrator livada: "Pentru procesare mai au nevoie de cateva zile, timp frumos si temperaturi propice pentru a acumula zaharuri. Sunt putin mai mari, fiindca a fost un an bogat in ploi."
Florica Balmos: "Ce horinca buna a iesi din ele… Cat is de faloase si carnoase. Is bune de cules, acum sunt mai bune de mancat. Daca se mai coc, numai la horinca."
Domnul Marginean a mostenit in urma cu 10 ani o livada cu pruni, in localitatea Dostat, din Alba, iar anul acesta, desi a fost o vreme cu multe ploi si temperaturi scazute in zona, pomii sunt doldora cu fructe.
Mihai Marginean, proprietar livada: "Anul acesta, in comparatie cu anul trecut, este ceva mai buna productia de prune, este cu 30-40% mai mare. Un an foarte bun."
In alta zona, la Vintu de Jos, domnul Morar are o livada cu peste 50.000 de pomi, din care pe doua hectare si jumatate a plantat doar piersici.
Petru Morar, proprietar livada: "Estimarea noastra, pe hectar, este in jur de 20 de tone."
In schimb, la pere, productia este la jumatate fata de anii trecuti. Asa ca pretul va creste, cel mai probabil cu 25%, spun fermierii.