A murit asfixiata in cimitir cu mancarea pe care o primise de pomana. Pastele Blajinilor, in tara

22-04-2012 18:18


La o saptamina dupa Paste incepe, prin traditie, o sarbatoare a celor adormiti pe veci si pomeniti cu drag de urmasi: Pastele Blajinilor. In cimitire se indind mese pline de bunatati la care sunt imbiati toti cei care ajung pe acolo.
 

La Galati insa, un incident dureros i-a coplesit pe cei stransi in cimitir : o femeie de 59 de ani a murit dupa ce s-a inecat cu mancarea primita de pomana.

Dupa liturghie, zeci de oameni au venit smeriti la cimitir, sa aprinda o luminare la capataiul rudelor. Unii au vazut-o pe biata femeie, de 59 de ani, cersind in apropire si i-au dat de pomana. Altii au zarit-o doar mai tarziu cand era deja prabusita la pamant, dar nu s-au ostenit sa vada ce-i cu ea.

"Parea sa-i fie rau, asa am zis eu. Dar eu am zis "O fi beata!" Si am mers mai inainte," spune o femeie, martor la incident.

La fel au trecut, nepasatoare, alte zeci de persoane pe langa acest suflet de om, care s-a prapadit fara sa-i aprinda nimeni o luminare.

"Cersea aici, era o femeie amarata. Nu baga mana in buzunar la nimeni. Era o femeie foarte bine controlata," explica o alta trrecatoare.

Abia intr-un tarziu au intervenit un echipaj SMURD si o ambulanta. Dar medicii nu au mai putut face nimic...

Pentru ca femeia nu are pe nimeni, probabil va fi ingropata pe cheltuiala primariei. Pentru toti ceilalti stransi acolo, praznicul a continuat si dupa acest incident. Dar multi au constatat cu stupoare ca mormintele celor dragi au fost vandalizate de curand.

In schimb la Pascani, in judetul Iasi - Pastele Blajinilor a inceput cu muzica lautareasca in cimitir.

Rromii s-au adunat printre morminte, sa cinsteasca memoria tatalui unuia dintre ei, un vestit bulibasa. Au incins gratarele si pe aleile cimitirului, si printre cruci, dar petrecerea a fost sparta de politistii chemati de citiva enoriasi revoltati de voia buna a celor care au uitat in ce loc se afla.

VIDEO PROTVPLUS.RO