A fost publicat raportul mondial al fericirii. Finlanda este din nou lider. Surprinzător, pe ce loc este România

Romania, steag, drapel, copil
Shutterstock

Raportul mondial al fericirii, publicat anual la 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite, arată că Finlanda este din nou pe primul lor, pentru al şaptelea an consecutiv.

Sondajul a cuprins în premieră un clasament separat pe grupe de vârstă şi arată veşti proaste despre satisfacţia vieţii în rândul tinerilor în anumite ţări.

Surprinzător, Israelul este pe locul 5, iar Statele Unite au ieşit din Top 20.

Potrivit News.ro, care citează CNN, Raportul mondial al fericirii din 2024 arată, încă o dată, că ţările nordice se bucură de cele mai bune scoruri.

Ţara nr. 1, Finlanda, se menţine în fruntea clasamentului de şapte ani la rând.

Citește și
castele google
Nouă castele și cetăți din România, premiate cu „Recenzia de Aur” a Google. Castelul Bran lipsește din clasament
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Studiul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă şi aduce veşti proaste în ceea ce priveşte satisfacţia vieţii în rândul tinerilor din unele părţi ale lumii.

Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această ţară sunt acum mai puţin fericiţi decât cei în vârstă.

Nu același lucru se întâmplă și cu tinerii din România, care se simt mai fericiți decât cei mai în vârstă.

Aceste scoruri scăzute au ajutat la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală, pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

Dar scăderea în clasament a SUA şi a altor ţări s-a datorat şi faptului că alte naţiuni - în special câteva din Europa de Est - au înregistrat creşteri binevenite în ceea ce priveşte fericirea.

Cele mai fericite ţări

Finlanda este din nou cea mai fericită ţară din lume, potrivit raportului anual care marchează Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 martie.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de ţări. Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi, în acest caz, între 2021 şi 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Reţeaua de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU şi un comitet editorial.

Finlanda, ţară cu vreme rece - unde luminile nordice dansează iarna şi soarele de vară străluceşte toată noaptea - are multe de învăţat când vine vorba de condiţiile sociale potrivite pentru fericire.

Sondajul cere fiecărui participant să îşi noteze viaţa ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, şi editor fondator al World Happiness Report.

"Şi afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alţii zi de zi, că oportunităţile de sănătate şi educaţie sunt de foarte bună calitate şi distribuite universal - astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puţin la fel de la poarta de start", a spus el.

De asemenea, el a remarcat că Finlanda are imigranţi fericiţi, "aşa că este ceva ce sunt pregătiţi să împărtăşească cu noii veniţi".

Raportul analizează şase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieţii: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranţa de viaţă sănătoasă, libertatea, generozitatea şi percepţia corupţiei.

Vecinii nordici ai Finlandei au obţinut, de asemenea, scoruri ridicate în mod fiabil, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) şi Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) se situează confortabil în top 10.

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriză pe locul 5, deşi ţara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că clasamentul se bazează pe o medie de trei ani, care deseori atenuează efectul "evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an".

În plus, momentul realizării sondajului joacă în mod evident un rol atunci când există o criză. Sondajul din Israel a fost realizat după atacul Hamas din 7 octombrie, dar înainte de mare parte din războiul care a urmat. Astfel, deşi evaluările vieţii au scăzut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe sondajul Gallup World Poll, include, de asemenea, o clasare a Palestinei pe locul 103, deşi statutul său de stat nu este recunoscut pe scară largă. Sondajul a fost realizat în teritoriile palestiniene din Gaza şi Cisiordania înainte de evenimentele din 7 octombrie.

Ţările de Jos (nr. 6), Luxemburg (nr. 8), Elveţia (nr. 9) şi Australia (nr. 10) completează topul 10.

Statele Unite și Germania ies din top 20

Statele Unite (nr. 23) şi Germania (nr. 24) au ieşit din top 20 în parte din cauza creşterii fericirii în rândul altor ţări - în special Cehia (nr. 18), Lituania (nr. 19) şi Slovenia (nr. 21). Regatul Unit a ocupat locul 20.

În timp ce Lituania s-a clasat pe locul 19 în acest an pe lista generală, în rândul respondenţilor cu vârsta sub 30 de ani, aceasta a fost nr. 1 în topul celor mai fericite ţări în 2024. Pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, Lituania s-a clasat pe locul 44.

În Statele Unite şi Canada, scorurile de fericire ale persoanelor sub 30 de ani au fost mult mai mici decât cele ale persoanelor cu vârsta de 60 de ani şi peste. În rândul persoanelor sub 30 de ani, SUA s-a clasat pe locul 62, în timp ce pentru persoanele de 60 de ani şi mai în vârstă, a fost pe locul 10.

Canada a fost pe locul 58 în rândul tinerilor şi pe locul 8 pentru cei de 60 de ani şi peste.

Australia şi Noua Zeelandă, într-o măsură mai mică, au înregistrat, de asemenea, clasări mult mai scăzute în rândul tinerilor.

"Este ceea ce cred ei despre viaţa lor. Deci este o întrebare legată de starea de spirit", a spus el.

Helliwell atribuie această scădere în parte informaţiilor pe care le consumă tinerii din aceste patru naţiuni vorbitoare în principal de limba engleză.

"Ei aud ştiri care îi fac nefericiţi şi este posibil să le împărtăşească, iar acest lucru îi poate face şi pe ei nefericiţi", a spus el.

Dar nu sunt numai veşti proaste pentru tineri.

"În general, la nivel global, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au cunoscut o îmbunătăţire a satisfacţiei în viaţă între 2006 şi 2019 şi o stabilitate a satisfacţiei în viaţă de atunci", se arată în raport. "Dar imaginea a variat în funcţie de regiune. Bunăstarea tinerilor a scăzut în America de Nord, Europa de Vest, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi Asia de Sud. În restul lumii, a crescut".

O altă concluzie pozitivă a fost legată de tineri: Creşterea bruscă a bunăvoinţei în timpul pandemiei în rândul tuturor generaţiilor a fost deosebit de pronunţată în rândul tinerilor, a spus Helliwell, iar acest lucru a dăinuit.

"Aşa că acest lucru este încurajator. În ciuda faptului că în unele ţări nu sunt foarte fericiţi, ei sunt încă capabili şi dispuşi să se angajeze în acte de bunăvoinţă pentru alţii. Şi asta îţi dă speranţă pentru viitor".

Cele mai fericite 20 de ţări din lume în 2024

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveţia

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. 20. Regatul Unit

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea.

Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

România, un loc onorabil în topul mondial al fericirii

În ceea ce privește România, studiul, care poate fi consultat integral aici, se află pe un onorabil loc 32, dintr-un total de 143 de țări, unde ultimul loc este ocupat de Afghanistan.

De asemenea, raportul mondial al fericirii arată că tinerii din România (cu vârste până în 30 de ani) se simt fericiți, țara noastră clasându-se pe locul 8.

Nu același lucru se poate spune și despre persoanele în vârstă, pensionarii (respectiv persoanele care au peste 60 de ani), care nu se simt prea fericiți, România clasându-se pe locul 48.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Telespectatorii nu au uitat de Educație. Ancheta România, te iubesc! a fost pe primul loc în clasamentul audiențelor
Telespectatorii nu au uitat de Educație. Ancheta România, te iubesc! a fost pe primul loc în clasamentul audiențelor

Educația uitată, noua anchetă din cadrul emisiunii România, te iubesc!, semnată de Paula Herlo a fost prezentată aseară într-o ediție din care cei de acasă nu au ratat niciun minut.

Nouă castele și cetăți din România, premiate cu „Recenzia de Aur” a Google. Castelul Bran lipsește din clasament
Nouă castele și cetăți din România, premiate cu „Recenzia de Aur” a Google. Castelul Bran lipsește din clasament

Nouă castele și cetăți din România au fost distinse de Google cu titlul „Recenzia de Aur”, după ce turiştii, care au ajuns în aceste locuri, au scris în număr mare că au fost impresionați de tot ce au văzut.  

Permisul auto, tot mai greu de obținut în România. Clasamentul județelor unde se iau cel mai greu examenele de condus
Permisul auto, tot mai greu de obținut în România. Clasamentul județelor unde se iau cel mai greu examenele de condus

Permisul auto este tot mai greu de obținut. Puțin peste o treime dintre elevii școlilor de șoferi din România au luat carnetul din prima încercare anul trecut.

Cinci orașe din România se află în topul celor mai sigure locuri din lume. Urbea din fruntea clasamentului
Cinci orașe din România se află în topul celor mai sigure locuri din lume. Urbea din fruntea clasamentului

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunţă, luni, că cinci oraşe din România sunt în topul celor mai sigure locuri din lume, clasamentul fiind realizat de o importantă platformă, pe baza datelor transmise de contributori.  

Ce loc ocupă România în topul celor mai bune țări pentru afacerile de tip start-up. Ascensiune în clasament
Ce loc ocupă România în topul celor mai bune țări pentru afacerile de tip start-up. Ascensiune în clasament

Dacă vreți să porniți o afacere anul acesta, trebuie să știți că investitorii se uită cu mai multă grijă la bani.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.