65 de parinti din Buzau au ramas fara copii, dupa o simpla semnatura. Decizie socanta luata de Protectia Copilului

Ultima actualizare: 05-11-2016 07:13

Fara sa stie, parintii a 65 de copii cu deficiente de vedere s-au trezit peste noapte decazuti din drepturi.

Decizia socanta a fost luata de seful Directiei de Protectia Copilului din Buzau, unde acesti minori merg la doua scoli speciale. Au fost luati cu totii in plasament in regim de urgenta, pentru ca institutia sa le poata plati cazarea si masa, fara sa mai intocmeasca si alte documente, asa cum prevede legea.

 Stupefiati, parintii s-au trezit acasa cu plicuri de la tribunal prin care erau informati ca nu mai au nici un drept asupra copiilor.

Viorica Anastasia, parinte: "Cu ce motiv au facut acest plasament de urgenta fără sa fim instiintati si noi ca parinti?Noi ca parinti nu suntem de acord."

Marian Bucur, parinte: "Ne-am pomenint cu o comunicare de la Tribunalul Buzau ca am fi decazuti noi ca parinti din drepturi. Mi se pare ceva aberant. Noi ii dam la scoala acolo, dar sunt copiii nostri. Cum, ii ia statul?"

Seful Directiei pentru Protectia Copilului din Buzau sustine ca a decis masura plasamentului in regim de urgenta in urma unui control al Curtii de Conturi.

Acesta ar fi indicat ca institutia nu poate suporta cheltuielile cu mancarea si cazarea pentru copiii din aproape 10 judete. In acest caz, directiile din fiecare judet ar fi trebuit sa faca demersuri.

Numai ca, pentru a a scapa de o munca suplimentara si de multa birocratie, seful institutiei a recurs la aceasta masura controversata: i-a luat in plasament pe elevi, iar pe parinti sa-i decada din drepturi.

Adrian Vintilescu, director DGASPC Buzau: Masura privind plasamentul de urgenta se poate aplica si din orice alt motiv in care parintii nu isi pot exercita drepturile si obligatiile parintesti
Reporter: In situatia de fata, cum nu isi puteau exercita drepturile parintesti?
Adrian Vintilescu, director DGASPC Buzau: Parintii aveau domiciliul in alt judet. Nu puteau sa vada cand isi fac copiii tema seara.

Astfel, printr-o simpla semnatura a acestui director de la Protectia Copilului, toti parintii si-au pierdut drepturile asupra copiilor. Potrivit legii, plasamentul in regim de urgenta poate fi dispus in situatiile in care copiii sunt abuzati sau abandonati de parinti.

Adriana Leca, director liceul pentru copii cu deficiente de vedere Buzau:"Nu se impunea acest plasament de urgenta. Sunt familii organizate din care provin elevii, sunt familii preocupate de copiii lor."

Autoritatatea Nationala prentru Protectia Copilului a dispus o ancheta.

Gabriela Coman, presedintele ANPDCA: "Este cel putin o exagerare, o intelegere eronata a unor termeni si a unor prevederi legislative. Deci chiar nu intelegem de ce s-au luat aceste decizii, as vrea sa transmit un mesaj parintilor sa nu fie ingrijorati pentru ca se vor remedia aceste, hai sa le spunem cel putin gafe."

Potrivit conducerii DGASPC, parintii vor fi repusi in drepturi curand.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO